Piciga je navedel, da številke zgovorno pričajo o ekonomskem pomenu turizma. Foto: RTV SLO
Piciga je navedel, da številke zgovorno pričajo o ekonomskem pomenu turizma. Foto: RTV SLO

Datum označuje tudi konec glavne turistične sezone na severni polobli in začetek glavne turistične sezone na južni. Za letošnji svetovni dan turizma je Svetovna turistična organizacija izbrala geslo "Turizem bogati".

Slovenska turistična organizacija (STO) je skupaj z ministrstvom za gospodarstvo pripravila forum z enakim naslovom, kot je geslo dneva. Udeleženci so se strinjali, da je turizem najhitreje rastoča gospodarska panoga na svetu, da so pred Slovenijo na tem področju še številni izzivi in možnosti.

Priložnosti in še enkrat priložnosti
Minister Andrej Vizjak je dejal, da turizem napreduje 2,5-krat hitreje kot znaša gospodarska rast, na tem področju so tudi precej večji devizni prilivi kot na vseh ostalih področjih. Prometni minister Janez Božič je spomnil na velik pomen prometne infrastrukture za turizem, saj gre za prvi stik tujcev z državo.

Direktor direktorata za turizem Marjan Hribar je spomnil, da se je na področju turizma v zadnjem letu zaposlilo 3.500 ljudi.

Direktor STO-ja Dimitrij Piciga je dodal, da geslo "Turizem bogati" pomeni več kot le finančno bogatenje, saj gre tudi za duhovno obogatitev človeka, kar bi kazalo še posebej poudarjati pri promociji slovenskega turizma.

Avgustovska statistika kaže na pomanjkljivosti
Velja pa ob dnevu turizma spomniti, da Slovenija priložnosti, ki jih ponuja ta panoga, očitno ne izkorišča najbolje. Avgusta, ki je najbolj turističen mesec in dober pokazatelj uspešnosti, je bilo po sicer začasnih podatkih v turističnih nastanitvenih objektih zabeleženih 3 odstotke manj prihodov turistov kot avgusta lani. Prenočitev pa je bilo kar 6 odstotkov manj.

Preberite si še ostale prispevke, ki smo jih v Multimedijskem centru pripravili ob svetovnem dnevu turizma: Rast turizma po svetu in v Sloveniji, Kdo skrbi za oblikovanje turistične politike? in Temne plati množičnega turizma ter Potovalne navade Slovencev.