Tromostovje je središče mestnega vrveža Ljubljane. Foto: Svetovni vrh knjige 2011
Tromostovje je središče mestnega vrveža Ljubljane. Foto: Svetovni vrh knjige 2011
Plečnikova hiša
Steves priporoča ogled Plečnikove hiše, ki je ostala praktično nedotaknjena. Foto: www.slovenia.info
Blejsko jezero
Blejskega jezera verjetno ne zamudi prav noben obiskovalec Slovenije. Foto: Iztok Novak
Blejski otok
Avtorja je navdušila tudi vožnja s pletno. Foto: Thinkstock

V uglednem časopisu je bila pred dnevi objavljena reportaža znanega popotnika po Evropi Ricka Stevesa, ki je napisal že več popotniških knjig in bil voditelj radijskih in televizijskih oddaj. V članku z naslovom "Slovenija ponuja očarljivost, a brez gneče", je poln hvale na račun naše dežele. In s kakšnimi vtisi je Steves zapustil Slovenijo?

Drobcena Slovenija, v kateri živi le dva milijona ljudi, piše Steves, je ena najbolj spregledanih, a hkrati nepričakovano čudovitih destinacij v Evropi. Leži na mestu, na katerem se mešajo germanske, sredozemske in slovanske besede. Stoletja je obstajala kot "podaljšek" germanskega sveta, najprej v sklopu Svetega Rimskonemškega cesarstva, nato še kot Habsburška monarhija. Po prvi svetovni vojni je postala ena izmed šestih republik, ki so sestavljale Jugoslavijo. Po zmagi nad nacisti v drugi svetovni vojni se je Jugoslavija razvila pod vodstvom voditelja komunistične partije in vojnega heroja Josipa Broza, znanega kot Tito. V zgodnjih 90. letih pa je Jugoslavija razpadla in Slovenija je postala neodvisna.

Vrhunec - posedanje ob "promenadi"
Njeno glavno mesto je Ljubljana. Z le četrtino milijona ljudi daje občutek najhnosti za prestolnico. Ker se ne ponaša s prvovrstnimi znamenitostmi, je to mesto, v katerem se je najbolje le sprehajati po promenadi ob reki in posedati v lokalih na prostem, iz katerih se lahko opazuje modne Slovence, ki hitijo po opravkih.

Potem ko jo je porušil potres leta 1895, je bila Ljubljana ponovno zgrajena v slogu art nouveauja in art decoja, ki sta bila izredno priljubljena tudi na Dunaju, takratni prestolnici monarhije. Generacijo pozneje je arhitekt Jože Plečnik mesto preoblikoval v svojem značilnem slogu, v katerem se je klasika mešala z modernizmom. Podobno, kot je Gaudi pustil pečat na Barceloni in Bernini na Rimu, je Plečnik ustvaril Ljubljano, kot jo vidimo še danes.

Mesto razpolavlja reka Ljubljanica, ob njej pa so nanizani lokali, restavracije in živahna tržnica na prostem, na kateri kar mrgoli Slovencev, ki še vedno kupujejo izdelke neposredno od pridelovalcev. Nekateri kmetje zelenjavo na tržnico še pripeljejo v lesenih vozovih in jo nato preložijo na stojnice.

Med Benetkami in Dunajem
Čez reko je zgrajenih več posebnih mostov, ki jih je zgradil Plečnik. Sam je vsak dan na delo odšel peš, tako da si je podrobno lahko ogledal svoje mojstrovine. Tromostovje je hkrati priljubljeno zbirališče in spoštovani simbol mesta. Mostovi so videti skoraj kot beneški, kot da bi se Plečnik z njimi priklonil edinstveni lokaciji mesta - na pol poti med Benetkami in Dunajem, med italijanskim in nemškim svetom. Plečnikov slog pa morda najbolj poudarja Čevljarski most, ki ima preproste, jasne linije, okrašene s klasičnimi stebri.

Za bolj oseben pogled na arhitekta lahko obiskovalci obiščejo njegov dom, ki je ostal natančno tak kot leta 1957, ko je Plečnik umrl. Hiša je napolnjena s pohištvom in spominki z vsega sveta, ki so ga navdihovali. Ko si ogledujete njegove skice, opremo in osebne predmete, med katerimi so tudi očala in klobuk, po katerem je bil znan, dobite skoraj občutek, da vas je sam povabil na večerjo.

Kapljica na kapljico ... Škocjanske jame
Okoli uro južneje od Ljubljane leži slovenski Kras, ki je prepreden s sistemi jam in podzemnih rek. V Škocjanskih jamah si lahko obiskovalec ogleda več velikih dvoran in se nauči, kako kapljica za kapljico stalaktiti iz drobnih "špagetov" zrastejo v mogočne stene.

S pletno na otok
Podobno dramatične so Julijske Alpe, ki se raztezajo ob severni meji Slovenije. Blejsko jezero, najimenitnejše gorsko letovišče, je najboljši kraj za raziskovanje regije. Kraj je ohranil avro romantične dobe, alpska panorama je čudovita, na jezeru je pravljični otok, nad jezerom pa na klifu "visi" srednjeveški grad. Od habsburških dni je to kraj, v katerega Slovenci vabijo svoje goste, pa naj si bodo kralji ali bratranci, da bi jim pokazali svoja naravna čudesa. Osrednja točka vsakega izleta je znameniti blejski otok. Dosegljiv je z vožnjo v romantičnem čolnu, imenovanem pletna, ki so ga izdelovale generacije očetov in sinov.

99 stopnic vodi od obale do vrha otoka, na katerem je cerkvica. Poleti ob sobotah se na otok odpravi veliko nevest in ženinov, tradicija pa veleva, da ženin svojo izvoljenko odnese po stopnicah, da bi s tem dokazal, da je pripravljen na poroko. (Uspe približno štirim od petih).

Jezero obkrožajo prikupne vile, med njimi tudi tista, ki je bila včasih poletna rezidenca Tita. Tito se je na tem kraju družil z uglednimi obrazi, kot sta Indira Gandi in Nikita Hruščev. Po njegovi smrti leta 1980 je bila njegova vila spremenjena v razkošen hotel. Še danes lahko spite prav v postelji nekdanjega diktatorja in izza njegove osebne mize naredite nekaj, česar si sam zagotovo ni nikoli niti predstavljal - pošljete elektronsko sporočilo.

Slovenija - nova turistična meka?
Ta privlačen in neobičajen košček Evrope je še en primer skritih čarov, ki jih ponuja celina. Z vsemi stvari, ki jih premore, je malo verjetno, da se bo Slovenija še naprej lahko izogibala večini turističnih radarjev, končuje svoj članek Steves.