Trg Evrope predstavlja simbol sobivanja in soodvisnosti dveh mest, slovenske Nove Gorice in italijanske Gorice. Foto: MMC RTV SLO
Trg Evrope predstavlja simbol sobivanja in soodvisnosti dveh mest, slovenske Nove Gorice in italijanske Gorice. Foto: MMC RTV SLO

V Mestni občini Nova Gorica živi skoraj 32.000 ljudi, mesto pa obdaja več hribov - Sabotin, Skalnica oziroma Sveta gora in Škabrijel na severu, Panovec in Kostanjevica pa na jugu in jugovzhodu. Z odprtjem hitre ceste čez Rebrnice sta Vipavska dolina in Goriška še bližje tudi vsem, ki živijo v notranjosti države.

Ob obisku "mesta vrtnic", kakršno je uveljavljeno ime za Novo Gorico, je obvezen postanek pri železniški postaji, ki velja za najstarejšo javno stavbo v mestu. V njeni neposredni bližini so leta 2004, ko je Slovenija vstopila v Evropsko unijo in so nekdanje strogo zastražene meje padle, uredili Trg Evrope, ki predstavlja neposreden stik med obema mestoma, brez državne meje, ki je dolgo delila mesto in njene prebivalce. Na sredini trga je na tleh postavljen veliki krožni talni mozaik z dvema ploščicama, eno na slovenski in drugo na italijanski strani.

Obiskovalec lahko pot nadaljuje nekoliko višje nad mestom in se ustavi pri samostanu Kostanjevica, kjer stojita frančiškanski samostan in grobnica, v kateri so pokopani zadnji potomci francoske kraljeve rodbine Burbonov. Samostanska knjižnica se imenuje po patru Stanislavu Škrabcu, največjem slovenskem jezikoslovcu, ki je na Kostanjevici živel več kot 40 let. Zaradi dragocenosti je knjižnica od leta 1952 zaščitena kot kulturni spomenik.

Solkanski lepotec
Goriška je že stoletja povezana tudi s smaragdno reko Sočo, ki teče pod znamenitim Solkanskim mostom, ki se ponaša s 85 metrom dolgim lokom. Most so gradili dve leti, od spomladi leta 1904 do decembra leta 1905. Most ima najdaljši kamniti lok na svetu in najdaljši kamniti lok med železniškimi mostovi.

Zanimiv je tudi postanek na 682 metrov visoki Sveti gori, ki predstavlja pomembno sakralno središče z bogato romarsko tradicijo, zaradi svoje višine pa v jasnem vremenu ponuja izjemen razgled tako na Julijske Alpe kot tudi na Jadransko morje.

In še ...
Poleg omenjenih med znamenitosti Nove Gorice sodijo še Goriški muzej, gradovi Kromberk, Rihemberk in Ozeljan, Vila Bartolomei, spomenik Edvardu Rusjanu, več galerij in judovsko pokopališče, za vse, željne hazardiranja, pa v mestu v slogu ladje križarke stoji tudi igralnica Perla, ki velja za največje evropsko zabavišče.