Otroci uživajo med vožnjo po Ljubljanici, hkrati pa se ob tem še veliko naučijo. Foto: MMC RTV SLO
Otroci uživajo med vožnjo po Ljubljanici, hkrati pa se ob tem še veliko naučijo. Foto: MMC RTV SLO

Plovba po Ljubljanici je lahko nadvse zanimiva, še bolj pa tako nam kot tudi otrokom ostane v spominu, če nam jo kdo predstavi skozi anekdote, zgodovinske zgodbe in legende. In ravno taka je Čolnarčkova pot. Gre za plovbo po Ljubljanici, kjer na ladjici poteka pravcata gledališka predstava.

Čolnar Matija o življenju čolnarjev nekoč
Čolnar Matija na 50 minut trajajoči vožnji otrokom prijazno in poučno razlaga zanimivosti iz sveta življenja čolnarjev in o vsem, kar je povezano z Ljubljanico ter Ljubljano. Ladjica izpluje izpred pristana na Ribjem trgu, potuje vzdolž starega mestnega jedra, proti Špici, kjer se obrne. Nadaljuje pot do Zmajskega mostu, od tam pa nazaj na pristan pred Ribjim trgom, kjer se zasidra.

Otroci na tej poti izvedo marsikatero novost iz zgodovine našega glavnega mesta in Ljubljanice - od Argonavtov, goljufivih pekov, izginule Urške in Povodnega moža do potresa Ljubljane ter njene preureditve pod mojstrskim očesom Jožeta Plečnika. Čolnar Matija otrokom pokaže tudi nekaj predmetov, značilnih za čolnarski poklic. Poleg čolnarskih zgodb imajo otroci priložnost postati tudi "Matijevi pomočniki" in mu tako pomagati pri dejavnostih na ladjici.

Zloženka, ki razmiga možgančke
Čolnarček Matija ob koncu potovanja otrokom podari ilustrirano spominsko zloženko, v kateri so uganke, križanke, pesmice in druge čolnarske ter "zmajeve" skrivnosti. Z vstopnico Čolnarčkove poti (za katero je treba odšteti dva evra) imajo vsi plovci tudi brezplačen vstop na razstavo Narodnega muzeja: Ljubljanica - kulturna dediščina reke.

Namen Čolnarčkove poti
Gre za izobraževalno-kulturni projekt v sodelovanju z nevladno organizacijo Sezam, ki otrokom na prijazen način predstavi zgodovino, kulturno in ekološko ozaveščenost Ljubljane ter Ljubljanice. Čolnarčkove poti se najmlajši letos lahko udeležijo še 29. in 30. avgusta ter 5. in 6. septembra.

Tanja Mojzer