Oglasna pasica na RusLinovi uradni spletni strani. Foto: Screenshot: RusLine
Oglasna pasica na RusLinovi uradni spletni strani. Foto: Screenshot: RusLine
Adria Airways
Ljubljano in Moskvo sicer vsak dan povezuje že slovenski letalski prevoznik Adria Airways. Foto: BoBo

Slovenska tiskovna agencija je danes poročala, da so jim na Aerodromu Ljubljana potrdili, da na naj bi ruska družba RusLine skušala vzpostaviti redno letalsko povezavo med Moskvo in Ljubljano, vendar pa naj bi morala po pojasnilih direktorata za civilno letalstvo na ministrstvu za promet vlogo še dopolniti - gre namreč za letalskega prevoznika iz države, ki ni članica EU-ja, zato mora za opravljanje poletov v Slovenijo pred tem pridobiti posebno dovoljenje.

Na ministrstvu za promet so za STA potrdili, da so prejeli vlogo za izdajo dovoljenja za izvajanje rednega zračnega prometa med Ljubljano in Moskvo v času od 15. avgusta do 28. oktobra. Prevoznik pa mora vlogo še dopolniti z ustrezno dokumentacijo na podlagi določil sporazuma med slovensko in rusko vlado o zračnem prometu s protokolom, so pojasnili na Direktoratu za civilno letalstvo.

Ko pa smo obiskali uradno spletno stran družbe RusLine, nas je že na vhodni strani portala pozdravila oglasna pasica s panoramsko sliko Ljubljane in napisom: "Moskva-Ljubljana s 15. avgustom." Prek pasice pa vodi povezava na obvestilo: "15. avgusta bo letalska družba RusLine odprla novo redno letalsko linijo Moskva-Ljubljana-Moskva. Poleti bodo dvakrat tedensko, ob ponedeljkih in petkih. Vzlet iz Moskve bo ob 12.00 po lokalnem času, iz slovenske prestolnice ob 16.00 po lokalnem času, polet traja 3 ure in 10 minut, najnižja cena povratne vozovnice z vsemi pristojbinami in dajatvami znaša 400 evrov," ki so ga objavili že 25. julija.

Slovenija (bo) 13. država
RusLine ima po javno dostopnih podatkih v lasti 13 letal (osem CRJ200 in en CRJ100 kanadskega proizvajalca Bombardier, štirje EMB 120 brazilskega proizvajalca Embraer), operira pa tudi preko drugih prevoznikov. Poleg prometa znotraj Rusije leti RusLine tudi v dvanajst drugih držav, med drugim v Italijo, Nemčijo, Litvo in na Ciper, zunaj EU-ja pa v Turčijo, Ukrajino, Belorusijo, Armenijo, Azerbajdžan, Kazahstan, Združene arabske emirate in na Kitajsko.

Ljubljano in Mosko sicer povezuje že Adria Airways, letalska povezava z letališčem Šeremetjevo pa je vsak dan, v poletnem času celo devet poletov na teden.