Slovenska turistična organizacija je v času evropskega prvenstva v rokometu za ženske zagnala promocijsko kampanjo slovenskega turizma. Foto: STO
Slovenska turistična organizacija je v času evropskega prvenstva v rokometu za ženske zagnala promocijsko kampanjo slovenskega turizma. Foto: STO

Po ocenah bo prvenstvo, ki se začenja danes in bo potekalo v Celju in Ljubljani, spremljalo okoli 600 milijonov ljubiteljev športa, v Sloveniji pa pričakujemo 30.000 prenočitev s ključnih trgov slovenskega turizma.​ V živo naj bi si boje rokometašic ogledalo okoli 20.000 tujih navijačev. Pri tem bodo prednjačili Norvežani, Danci, Madžari, Švedi, Nemci in Francozi.

Prvenstvo veliko pozornost namenja tudi trajnosti, saj so si organizatorji zastavili cilj izvedbe najbolj trajnostnega športnega dogodka v Sloveniji doslej. V ta namen so oblikovali natančne trajnostne standarde. Prav tako prvenstvo velik poudarek namenja vključevanju različnih deležnikov.

Združevanje športa in turizma

Evropsko prvenstvo z uradnim nazivom Women’s EHF EURO 2022 – potekalo bo med 4. in 20. novembrom – bo kot največji ženski športni dogodek v zgodovini Republike Slovenije hkrati tudi ena največjih prireditev letošnjega leta v naši državi. STO je k temu športnemu spektaklu pristopil kot partner prvenstva z močno izpostavitvijo znamke I feel Slovenia na prizoriščih tekem in televizijskih prenosih, v komunikacijskih aktivnostih na družbenih omrežjih in drugih komunikacijskih kanalih I feel Slovenia in organizatorja, v komunikaciji s tujimi in domačimi predstavniki medijev ter številnimi drugimi komunikacijskimi aktivnostmi, kjer krepi ugled naše države kot odlične gostiteljice mednarodnih športnih dogodkov, ljubitelje športa pa navdušuje za aktivni oddih v Sloveniji.

Sorodna novica Slovenke domači EP začenjajo proti močni Danski

Maja Pak, direktorica Slovenske turistične organizacije, je ob tej priložnosti izpostavila medsebojno povezanost športa in športnih prireditev s turizmom: "Šport in turizem sta tesno povezana, sodelovanje med obema pa ustvarja močne sinergijske učinke. Športni dogodki so izjemno pomembni za promocijo države milijonom ljudi in spodbujanje turistov k obisku destinacije. Zato Slovenska turistična organizacija partnersko pristopa k najodmevnejšim mednarodnim športnim dogodkom, kot je evropsko rokometno prvenstvo za ženske."

Velik poudarek na trajnostnosti

Poudarila je, da je športni turizem eden najhitreje rastočih sektorjev v turizmu z visokim multiplikativnim učinkom in poudarja vse večji pomen bolj trajnostnega načina izvedbe športnih dogodkov: "Šport ima moč spodbujati trajnostno vedenje. Veseli me, da Evropsko prvenstvo v ženskem rokometu daje velik poudarek trajnostni izvedbi dogodka in da so organizatorji razvili stroge trajnostne standarde."

STO je ob tej priložnosti vzpostavil posebno spletno stran "Navijajte za rokometne zvezde in odkrivajte Slovenijo" na portalu slovenia.info in že tretjo edicijo videapovabila v Slovenijo v obliki kviza.

Prav posebej pa prvenstvo poudarja vlogo in pomen žensk v športu in širše z ambasadorstvom opolnomočenja žensk, ki ji je pristopilo 17 uglednih in prepoznavnih žensk, med njimi tudi Maja Pak.