Knuta si bodo zdaj lahko ogledovali obiskovalci berlinskega naravoslovnega muzeja. Foto: EPA
Knuta si bodo zdaj lahko ogledovali obiskovalci berlinskega naravoslovnega muzeja. Foto: EPA

Knut je poginil marca 2011, ko je bil star štiri leta in pol. Našli so ga mrtvega v bazenu v njegovi ogradi. Sledilo je skoraj dve leti prerekanj, kaj naj z njegovimi posmrtnimi ostanki storijo, dokler se niso na koncu odločili, da ga oderejo in njegov kožuh namestijo na model severnega medveda v izvirni velikosti.

Pred slabim letom in pol so ga nato za en mesec razstavili v berlinskem naravoslovnem muzeju, zdaj pa so se zaradi velikega zanimanja odločili, da ga vključijo v stalno razstavo.

Mala živalska zvezda
Knut in njegov bratec sta se skotila 5. decembra 2006, a njuna mati Tosca ju je takoj po rojstvu zavrgla, zato so ju pod svoje okrilje vzeli oskrbniki v živalskem vrtu. Morali so ju hraniti z mlekom po steklenički, poleg tega pa sta prvih nekaj tednov preživela v inkubatorju. Bratec je poginil, Knuta pa je posvojil njegov oskrbnik Thomas Doerflein.

Mali medvedek je v njegovem varstvu pridno rasel, skupaj sta se igrala in v živalski vrt privabljala trume radovednežev. Knut je postal prava uspešnica, ljudi po vsem svetu je zaradi ljubkega medvedka zajela prava evforija, kar so znali Nemci dobro izkoristiti - v prodajo so poslali na tisoče različnih izdelkov, povezanih s Knutom: majice, igračke, nakit, znamke, kovance.