Domač kruh in pecivo, špargljeva pita, mesni izdelki, domači sokovi in vina - vse to so obiskovalci lahko tudi pokusili. Foto: Žiga Živulović jr./BoBo
Domač kruh in pecivo, špargljeva pita, mesni izdelki, domači sokovi in vina - vse to so obiskovalci lahko tudi pokusili. Foto: Žiga Živulović jr./BoBo

Pogačarjev trg v Ljubljani se je spremenil v pravo podeželje - tokratna prireditev Podeželje v mestu je potekala v znamenju turističnih kmetij. Domač kruh in pecivo, špargljeva pita, mesni izdelki, domači sokovi in vina - vse to so obiskovalci lahko tudi pokusili. A številni so se odločili tudi za nakup pridelkov.

Na delavnici so mimoidoči, ki so se sprehodili po Pogačarjevem trgu, lahko spoznali tudi, kako nastanejo pastirske piščali, iz katerih se rojevajo očarljivi zvoki. To je na delavnicah razkrival glasbenik Anton Petek iz Mozirja.

Predstavilo se je 44 ponudnikov slovenskega podeželja. "Ko boste razmišljali, kje preživeti počitnice, ne pozabite na naše podeželje. Daleč stran od množic in vsakdanjega hitenja, v zelenju in miru, stoje kmetije, na katerih se poleg kmetijstva ukvarjajo še s turizmom. Počitnice na turističnih kmetijah niso takšne kot oddih na morju ali v zdraviliščih. So drugačne - v tesnem stiku z naravo in ljudmi, z njihovo kulturo, življenjsko modrostjo, šegami, ko odidete, ste polni nepozabnih vtisov," so poudarili v Združenju turističnih kmetij Slovenije.

Dogodek sta organizirala Kmetijsko gozdarska zbornica Slovenije in Združenje turističnih kmetij Slovenije v sodelovanju z Ljubljanskimi parkirišči in tržnicami. Potekal pa je v sklopu projekta Brez predsodkov o kmetijstvu in skupni kmetijski politiki, ki ga sofinancira Evropska komisija.

Več v prispevku Klementine Mikolič.