Igra monopoli je od leta 1935 doživela kar precej sprememb - ena od zadnjih novosti je, da igralci ne dobijo papirnatega denarja, ampak bančne kartice. Foto: Hasbro
Igra monopoli je od leta 1935 doživela kar precej sprememb - ena od zadnjih novosti je, da igralci ne dobijo papirnatega denarja, ampak bančne kartice. Foto: Hasbro
Monopoli
Monopoli na sodoben način - elektronska banka malce otežuje tudi goljufanje. Foto: EPA
Monopoli
Igro monopoli lahko igra od dva do osem igralcev, ena igra pa lahko trajala več ur. Foto: Hasbro

Zgodba igre monopoli (ime izhaja iz angleške besede monopoly - monopol) se je začela leta 1929, na začetku velike gospodarske krize, ko je Američan Charles B. Darrow iz Germantowna v zvezni državi Pensilvaniji tako kot mnogi drugi ostal brez službe.

Zanimivosti o monopoliju:
- Po vsem svetu so do zdaj prodali že več kot 200 milijonov primerkov igre.
- Izdelan je v 34 različnih jezikih, tudi v slovenščini.
- Najdražji monopoli je bil prodan na dražbi za 25.000 ameriških dolarjev, sestavljen pa je bil iz zlatih hišk in srebrnih hotelov. Izdelalo ga je podjetje Alfred Dunhill.
- Od leta 1935 so po nekaterih ocenah po vsem svetu zgradili več kot pet milijard malih zelenih hišk.
- Najdaljša igra monopolija je trajala 70 dni.
- Najdaljša igra monopolija pod tušem je trajala 99 ur.

Da bi si krajšal čas med (skorajda nemogočim) iskanjem službe, je sestavil igro kupovanja in prodajanja nepremičnin, ki jo je poimenoval monopoli. Z zamislijo in enim primerkom igre se je leta 1934 odpravil k proizvajalcu igrač Parker Brothers (danes je to podružnica korporacije Hasbro), kjer pa nad namizno igro niso bili najbolj navdušeni, saj je vsebovala "kar 52 oblikovnih napak".

5.000 ročno izdelanih monopolijev je šlo za med
A Darrow ni obupal. Monopoli je še malo dodelal, nato pa začel iskati drugačne načine prodaje, saj je bil prepričan, da se mu z novo, izvirno igro obetajo boljši časi kot pa z neskončnim iskanjem zaposlitve. Leto pozneje (1935) se mu je nasmehnila sreča - 5.000 primerkov monopolija je odkupila filadelfijska veleblagovnica in pot navzgor se je začela.

Ljudje so namreč tako množično kupovali igro, ki jim je omogočila, da so se za nekaj ur prelevili v nepremičninske mogotce, da Darrow in njegova družina, ki je do tedaj monopolije izdelovala ročno, ni več zmogla zadostiti naročilom. S temi novimi dejstvi se je Darrow še enkrat opravil k podjetju Parker Brothers in jih tokrat le prepričal.

Cilj igre je s strategijo kupovanja in prodajanja nepremičnin, postavljanja hišk in hotelov ter zaračunavanja prehodov skozi kupljena ozemlja ustvariti čim višji dobiček in nasprotnike spraviti do bankrota. Vsak igralec na začetku dobi določeno vsoto denarja, po poljih pa napreduje z metanjem kocke in premikanjem figurice.

Igralo ga je več kot 750 milijonov ljudi
Monopoli je že v prvem letu množične prodaje postala najbolj priljubljena igra v ZDA, od takrat pa jo je igralo več kot 750 milijonov ljudi po vsem svetu. Leta 1999 so igro vpisali tudi v Guinnessovo knjigo rekordov, in sicer še z malo starejšim podatkom družbe Hasbro - 500 milijonov igralcev.

Novembra 1979 je družba Hasbro prvič organizirala tudi svetovno prvenstvo v monopoliju in od takrat ga novembra priredijo vsako leto. Trenutni svetovni prvak v igranje te namizne igre je Bjørn Halvard Knappskog, ki je naslov osvojil 22. novembra 2009 v Las Vegasu, ko je premagal kar 40 tekmecev in nato v žep pospravil tudi denarno nagrado, 20.580 ameriških dolarjev.

Monopoli ima tudi svojega nasprotnika
Od prve različice je igra doživela že kar nekaj sprememb (zadnja od teh je, da igralci igrajo le še "s plastičnim denarjem" oz. s kreditnimi in bančnimi karticami), izšla je v 34 jezikih, doživela pa tudi svoje nasprotnike - že pred časom se je nameč pojavil protimonopoli, kjer se igralci vživijo v t. i. tajkune in poskušajo čim hitreje uničiti tekmece, povečati dobiček, pri čemer nihče ne izbira sredstev. Seveda se je, tako kot vse priljubljene namizne igre, monopoli že pred časom pojavil tudi v elektronski obliki.