"Kot da bi nekdo skušal speči kruh, pa se mu je ponesrečilo," je povedal.

Obiskovalci plaže v Placentia Bayu, obalnem mestecu na jugovzhodu kanadske province Nova Fundlandija, so nenavadno snov začeli opažati na začetku septembra.

Fotografije teh naplavljenih mehurjev so sprožile burno razpravo na spletnih forumih, kjer uporabniki ugibajo, za kaj bi lahko šlo – gobe ali plesen, palmovo olje, parafinski vosek ali celo ambro (ambergris), redko in dragoceno snov, ki jo proizvajajo kiti v prebavnem traktu in se uporablja v parfumski industriji.

Eden od uporabnikov je komentiral, da je snov videti kot testo za "toutonse", tradicionalno testeno novofundlandsko jed, ocvrto v svinjski masti.

Z ministrstva za okolje so za Globe and Mail povedali, da snov ni ogljikovodik, vlažilni gel, biogorivo ali biodizel, morski ekolog z ministrstva za ribolov in oceane pa je dejal, da ne gre za morsko spužvo in da ne vsebuje bioloških materialov.

Tobin, lokalni okoljevarstvenik, živi v vasici Ship Cove in se redno sprehaja ob obali zaliva. Skrivnostne mehurje je odkril prejšnji mesec in je sprva mislil, da gre za stiropor. Od takrat je naletel "na stotine in stotine mehurjev - velikih, malih ...", pri čemer jih večina meri okoli 15 centimetrov v premeru.

Ko pa je poklical kanadsko obalno stražo, so Tobinu povedali, da zagotovo ne gre za stiropor.

"Nekdo ve, od kod je to prišlo in kako," meni Tobin. "In prekleto dobro ve, da ne bi smelo biti tu."