Projekt promocije branja in približevanja uporabnikom na prostem so začeli pred devetimi leti, tako pa tudi letos na plažah istrskih občin domače in tuje obiskovalce čakajo knjižnice, ki so jih postavili na osmih lokacijah med Ankaranom in Piranom. Tri so v koprski občini – na mestnem kopališču in dve v Žusterni, dve v Izoli – na Svetilniku in v Arheološkem parku, dve na Centralni plaži v Portorožu ter ena na ankaranskem kopališču v Valdoltri.

Namenjene so vsem bralcem, z brezplačno izposojo in vračilom, ne glede na to, ali so uporabniki knjižnice. "Približno 70 odstotkov gradiva namenimo za odrasle, 30 odstotkov pa za mladostnike in otroke. Poskrbimo za gradivo v vseh jezikih, saj se dobro zavedamo, da naše plaže obiskujejo tudi turisti," je pojasnila direktorica Osrednje knjižnice Srečka Vilharja v Kopru Luana Malec in dodala, da je izbor gradiva podoben kot v klasični knjižnici.

"Gradivo je treba izbrati, ga ustrezno urediti, označiti. Gre za posebno gradivo, ki je namenjeno prav temu projektu," je obrazložila in dodala, da dnevno na vsaki plaži izposodijo od 50 do 70 knjig. Knjižnico na plaži spremljajo tudi ure pravljic, z gibalnimi in animiranimi zgodbami. V izolskem Arheološkem parku že več let organizirajo tudi bralni klub, tega kot novost načrtujejo tudi v Kopru.

Na plažah bodo knjižnice na voljo do konca avgusta med 10. in 18. uro.

Pred tremi leti so vzpostavili tudi čezmejno knjižnico na plaži v hrvaški Istri, v Novigradu, kjer prav tako zaznavajo dober obisk, razmišljajo tudi o širitvi.