Gozdarska hiša Falkenau je dočakala tudi debelo 20. obletnico. Foto:
Gozdarska hiša Falkenau je dočakala tudi debelo 20. obletnico. Foto:
Falkenau
Michael Wolf je kot gozdar Martin Rombach v Falkenauu zdržal kar 17. sezon.
Komisar Rex
Kriminalist Richie Moser in Rex sta bila dober tandem.
Schwarzwaldska klinika
Osebje Schwarzwaldske klinike v mnogih budi nostalgične občutke, saj so serijo oboževali tudi slovenski gledalci.

Na programih slovenskih televizij spremljamo vedno več ameriških serij, ki so poleg južnoameriških nadaljevank praktično edine v našem medijskem prostoru. Človek zato dobi vtis, da znajo dobre nanizanke, ki dosežejo visoko gledanost, ustvarjati samo še na drugi strani luže. To pa seveda ni res! Kralji humorističnih nanizank so za mnoge Angleži, o čemer smo že pisali. Zdaj pa smo se spomnili še nemških in avstrijskih tv-serij, ki so navdušile tudi slovenske gledalce.

Gozdarska hiša Falkenau je bila najbolj priljubljena in najbolj gledana nemška nadaljevanka pri nas. Srce je gledalcem ukradla pisana druščina iz male vasice Küblach - gozdar Martin Rombach, vse njegove žene, njegovi otroci Marcus, Andrea, Rica, nato pa še mali Florian in posvojeni Peter. Pa babici Inge in Herta, upokojeni gozdar Vinzenz Bieler, župan Walzinger, baronica Silva Von Bernried, delavci Breitkreuz, Lederer in Koller ter mnogi drugi. Nadaljevanka so začeli snemati leta 1988, na ZDF-u pa so konec avgusta začli predvajati že 20. sezono!

Priljubljeni so bili zdravniki ...
Tudi Nemci so bili ljubitelji zdravniških nadaljevank, saj so jih posneli kar nekaj. Pred dvema letoma umrli igralec Klausjürgen Wussow je blestel v Schwarzwaldski kliniki in Kliniki pod palmami. V prvi, ki so jo snemali med letoma 1985 in 1989 v idiličem gorskem okolju, je upodobil dr. Klausa Brinkmanna, v drugi pa je kot dr. Frank Hofmann užival ob morju - klinika je namreč v prvi sezoni našla senco pod palmami na Filipinih, v drugi sezoni na Tajskem, v tretji in četrti v pa Dominikanski republiki. Naslednji dve sezoni jo je gostila Mehika, zadnji dve pa še Kuba.

Člani gorske reševalne službe so reševali življenja in vmes tudi zapletene kriminalne primere v vasici in istoimenski seriji Wildbach. Dr. Thomas Burgner je bil Gorski zdravnik na Tirolskem v nadaljevanki, ki so jo snemali med letoma 1992 in 1997, do leta 2008 pa v prenovitvi te serije nastopa dr. Martin Gruber.

... in policisti!
V tej seriji sta se sicer združili nemška in avstrijska produkcija, a tudi kadar so Avstrijci sami, lahko nastane odličen izdelek. Kar spomnite se Komisarja Rexa! Dunajskim lopovom so se tresle hlače, ko se je za njimi pognal pametni nemški ovčar in jih polovil kot zajce. Kadar Rex ni preganjal zločincev, je goltal žemljice s salamo in užival v ustrahovanju Stockingerja. Serijo so v Avstriji snemali med letoma 1994 in 2004, leta 2007 pa je spet zaživela v italijanski produkciji.

Dobro jim gredo od rok tudi kriminadaljevanke - v nanizanki Derrick je blestel Horst Tappert, v 14 letih pa so posneli kar 281 delov. Že vse od leta 1981 snemajo serijo Primer za dva, avtocestni policisti v seriji Kobra 11 pa so na delu že vse od leta 1996. Težave z usklajevanjem zasebnega in poklicnega življenja je imela vaška sodnica Julia, mladino pa je obnorela serija Berlin, Berlin.

Prostor tudi za telenovele
Tudi Nemci vedo, kaj pomeni snemati maratonske serije. Legendarno dnevno nanizanko Dobri časi, slabi časi snemajo že vse od leta 1992, do zdaj so posneli že več kot 4.000 epizod, vrhunec pa je doživela leta 2002, ko se število gledalcev povzpelo na sedem milijonov. Zadnje čase se Nemci navdušujejo nad telenovelo Alles was zählt, na spletnih forumih pa najpogosteje omenjajo še serije Ein Herz und eine Seele, Stromberg, Türkisch für Anfänger, Tatort ...

V spodnjih videoposnetkih smo zbrali tudi nekaj utinkov iz omenjenih serij, da bi vam pomagali pričarati čas, ko smo se še množično navduševali nad nemško in avstrijsko tv-produkcijo.


Gozdarska hiša Falkenau (Fortshaus Falkenau)
Schwarzwaldska klinika (Schwarzwaldklinik)
Klinika pod palmami (Klinik unter Palmen)

Wildbach
Gorski zdravnik (Der Bergdoktor)
Komisar Rex
Derrick
Primer za dva (Ein Fall für Zwei)
Kobra 11 (Alarm für Kobra 11)
Julia (Julia - eine ungewöhnliche Frau)
Belin, Berlin
Dobri časi, slabi časi (Gute Zeiten, Schlechte Zeiten)
Alles was zählt