Foto:
Foto:
Rosanna Davison je bila najlepša po izboru žirije.

Na prvem tekmovanju za mis sveta na kitajskih tleh je njena prva spremljevalka postala predstavnica Kanade Nazanin Afshin-Jam, druga spremljevalka pa je domačinka Guan Či. Poleg tega velja še omeniti, da je zmagovalka, ki je bila že pred izborom ena izmed favoritk, hči pevca Chrisa de Burgha.

Slovenijo je na 53. tekmovanju, ki se lahko pohvali z rekordno udeležbo lepotic iz kar 108 držav, zastopala Tina Zajc, ki pa se ni uvrstila med 20 najlepših. Televizijski prenos prireditve naj bi si ogledali več kot dve milijardi in pol gledalcev po vsem svetu.

Nova mis je še tik pred razglasitvijo odgovarjala na vprašanja. V odgovorih je zatrdila, da je radoživo in skromno bitje, ob morebitni zmagi pa bi si prizadevala za pravice žensk po vsem svetu, ob tem pa bi želela biti tudi dobra ambasadorka svoje države. Davisonova, ki bo prejela 100.000 dolarjev, je nasledila Turkinjo Azro Akin.

Kitajska šele tretjič s svojo predstavnico za mis sveta
V nasprotju z lanskim tekmovanjem za mis sveta, ki so ga morali iz Nigerije zaradi verskih trenj preseliti v London, je letošnje teklo brez težav, vzdušje na otoku Hajnan pa je bilo skorajda popolno za izvedbo takšnega tekmovanja. Sicer pa na Kitajskem še nedolgo nazaj niso bili navdušeni nad tovrstnimi tekmovanji. Ta so veljala za simbol dekadence zahodnega sveta. Ravno zato se tekmovanja za mis sveta niso udeleževali vse od leta 1949, prvič pa so svojo predstavnico na tekmovanje poslali leta 2001.

Mnogi pravijo, da je to posledica velikih družbenih sprememb na Kitajskem, ki hoče slediti razvitim državam. Po drugi strani pa se vse le ni obrnilo čisto na bolje, saj so organizatorji tekmovanja za mis Kitajske imeli težave s policijo tudi lansko leto. Ta je namreč prekinila tekmovanje, češ da organizatorji nimajo uradnega dovoljenja za njegovo izvedbo.