Gozdna idila po nemško: Gozdarska hiša Falkenau velja za eno najuspešnejših in najdolgotrajnejših nemških TV-produkcij vseh časov. Foto:
Gozdna idila po nemško: Gozdarska hiša Falkenau velja za eno najuspešnejših in najdolgotrajnejših nemških TV-produkcij vseh časov. Foto:
Vedno nasmejana babica Herta je poskrbela tudi za mnogo duhovitih prigod v hiši Falkenau.
Pravični Martin Rombach je vedno vzorno skrbel za svoj revir.
Walter Buschhoff
Velika ljubezen babice Herte, očarljivi gospod Vinzenz Bieler, ki mu je v resničnem življenju ime Walter Buschhoff, ima danes 86 let.
Hardy Krüger jr.
Novi skrbnik gozdarske hiše je Stefan Leitner, ki ga upodablja Hardy Krüger ml. Tudi Stefan je vdovec, ki v Küblach pride s hčerjo Jenny.

Gozdar Martin Rombach in njegova družina so bili dokaz, da je kljub vse hitrejšemu slogu življenja in v porabništvo usmerjeni družbi le mogoče najti mir in slogo v naravi. Družinska nadaljevanka Gozdarska hiša Falkenau, ki smo jo nekaj let gledali tudi na slovenskih TV-zaslonih, je nastajala pod okriljem nemške televizijske hiše ZDF.

Dogajanje serije je bilo postavljeno v bavarske gozdove, natančneje v (izmišljeni) kraj Küblach v okrožju Freyung-Grafenau blizu mesta Passau. V središču zgodbe so bili zapleti in zgodbe, povezani z življenjem družine gozdarja Rombacha, ki ga je med letoma 1988 in 2006 v nadaljevanki utelešal Christian Wolff.

Kako se je vse skupaj začelo ...
Ovdoveli Martin Rombach iz Augsburga je dobil službo skrbnika gozdnega revirja v bližini Küblacha. Njegova tašča Herta je tja za njim pripotovala skupaj s tremi Martinovimi otroki: Markusom, Andreo in Rico. Potem ko umre eden Rombachovih delavcev, Martin posvoji njegovega sina Petra. Gozdar se zagleda v baronico Silvo von Bernried iz bližnjega gradu, a se poroči z veterinarko Angeliko Grassmann, s katero dobita sina Floriana.

V nesreči s konjem pa Angelika umre (še vedno pomnimo njene zadnje besede: "Ta tišina. Srečna sem!") in šele po dolgem času se Martin znova poroči: tokrat z lekarnarico Susanno Mangold. Potem ko hči Andrea umre v gozdnem požaru, Martin in Susanna vzgajata njeno hčer Katharino. Susanna pa plemenitega gozdarja pozneje zapusti in se vrne v domači Berlin, Martin pa se znova zaljubi v veterinarko: tokrat je to Sophie von Haunstein.

... in končalo
Potem ko Martin od starega prijatelja podeduje naravni rezervat v Afriki, se odloči, da bo tja odpotoval s Sophio. Tam se mora spopasti z lovcem divjadi in poskrbeti za prijateljevo hčer. Ko Katharina in Florian prispeta v Afriko, se odločijo, da bo družina zaživela tam. Martinu se tako končno izpolni večna želja po življenju v Afriki.

Rombach odpove svojo službo v Küblachu, bavarsko mestece pa zapustita tudi Herta in njen izbranec Vinzenz Bieler. Jesen življenja se odločita preživeti pri Martinovi materi Inge na otoku Lanzarote. Rica prevzame Sophijino veterinarsko ambulanto. Kaj se zgodi z Viktorjem in gradom Bernried, pa konec serije, kot smo jo poznali mi, ne razkrije ...

Pravi oboževalci "Falkenaua" seveda vse to že vemo, morda pa niste vedeli, da se po slovesu družine Rombach iz Küblacha in s TV-zaslonov gozdarska saga ni končala: po 17. sezoni je serija Gozdarska hiša Falkenau doživela popolno prenovo, osrednji lik je postal gozdar Stefan Leitner, nekdanji kanadski ranger in vdovec, čigar starši so zdomci iz Küblacha.

Kaj pa stara igralska zasedba?
Christian Wolff, ki je upodabljal Martina Rombacha, je danes star 71 let. Potem ko je leta 2003 doživel srčni napad, je še skoraj tri leta stal pred kamerami kot najslavnejši nemški gozdar, preden se je dokončno poslovil od Küblacha.

Martinova televizijska otroka Markus in Andrea, ki sta ju upodobila Michael Wolf (ne, ni Christianov sin) in Katharina Köhntopp, sta poleg Falkenaua nastopila še v drugih priljubljenih izdelkih nemške TV-produkcije: Michael v Derricku, Katharina pa v seriji Primer za dva (Ein Fall für Zwei).

Žal moramo zapisati, da "babici Herta in Inge" nista več med živimi. Bruni Löbel, televizijska babica Herta, ki je bila poleg bogate igralske kariere tudi pisateljica, je umrla septembra 2006 kmalu po koncu snemanja serije. Januarja 2007 se je nemška igralska srenja poslovila tudi od "babice Inge", natančneje Gisele Uhlen, igralke, plesalke in pisateljice, ki je nastopila v več kot 60 filmskih vlogah in več kot 100 odrskih.

Med pokojnimi člani zasedbe so tudi Paul Hubschmid, Georg Marischka in Volker Prechtel: televizijski baron von Bernried, župan Walzinger in gozdni delavec Toni Lederer.

V naših srcih pa še danes živi tudi Aika, lovska psička, ki je, kot je v nekem intervjuju povedal Christian Wolff, že nekaj časa v pasjih nebesih in se ima zagotovo prav lepo.