Ekipa za tovrstne prireditve je lahko samo iz vrst članov Društva barmanov Slovenije, ker so slovenski tekmovalci tudi člani mednarodne barmanske zveze IBA (International Bartender Association). Foto: MMC RTV SLO
Ekipa za tovrstne prireditve je lahko samo iz vrst članov Društva barmanov Slovenije, ker so slovenski tekmovalci tudi člani mednarodne barmanske zveze IBA (International Bartender Association). Foto: MMC RTV SLO
58. svetovni barmanski kongres
Rok Dobnikar med treningom v Berlinu. Foto: MMC RTV SLO
Piranski Zaliv
Podprvak med koktajli - Piranski zaliv. Foto: MMC RTV SLO

58. svetovnega barmanskega kongresa, znotraj katerega je potekalo 35. svetovno prvenstvo v klasični pripravi koktajlov in 10. svetovno prvenstvo v atraktivni pripravi koktajlov, se je udeležilo prek 700 barmanov iz 52 držav sveta. Naše barve so zastopali Dušan Furar, Aleš Ogrin, Miro Petrevčič, Rok Dobnikar, Miran Berlogar in Miha Brdnik.

"Priprave za tako prvenstvo načeloma trajajo od osvojitve državnega prvenstva do dneva D. Za dober dosežek na svetovnem prvenstvu pa kar vso kariero," je pojasnil Furar. Predsednik je še poudaril, da brez izkušenj, sodelovanj na drugih tekmovanjih in vsakodnevnega stika z gostom in koktajlom ne osvojiš niti državnega prvenstva.

Slavje v atraktivnem mešanju ...
Za veliko veselje je poskrbel Rok Dobnikar, ki se je v konkurenci "PAT in MAT" med 46 profesionalci s celega sveta uvrstil na 25. mesto. Strokovna ocenjevalna komisija pa ga je postavila na 5. mesto.

"'PAT in MAT' je zgodba za atraktivno mešanje koktajlov. Mednarodna organizacija si želi dokazovanja v atraktivnem mešanju koktajlov skozi zgodbe in ne samo cirkuško obvladovanje metanja steklenic," je za MMC pojasnil Furer. Svetovni prvak v atraktivni pripravi koktajlov je postal angleški barman Gianluigi Bosco.

... in tudi klasičnem
Tudi v klasični pripravi koktajlov Slovenci nismo ostali brez vidnega rezultata, saj je s Piranskim zalivom podprvak postal Miro Petrevčič. "Klasično mešanje pa je umirjeno, prezentacija sestavin določenega koktajla, pogovor z gostom, ampak ne med tekmovanjem," je pojasnil Furar. V klasični pripravi koktajlov je zmaga odšla na Slovaško, v roke barmana Vladimirja Banáka.

Barman mora biti poleg naštetega tudi razgledan, urejen, poznati mora stroko, obvladati tuje jezike in imeti mora veselje do mešanja, je razložil Furar. "Slovenci smo dobri predvsem zato, ker smo zavzeti, marljivi, delavni, projekta se lotimo resno. Mali perfekcionisti ali pa nič," je razloge za uspeh nanizal predsednik društva DBS.