Foto: Reuters
Foto: Reuters

V proizvodnji zastav Borney od ruskega napada na Ukrajino vsak dan opažajo večje povpraševanje po ukrajinskih zastavah. Doslej so sicer že zaznali velik porast zanimanja po francoskih zastavah, denimo po terorističnih napadih leta 2015 in v času svetovnega nogometnega prvenstva leta 2018, ko je Francija zavzela svetovni prestol.

Tokrat pa je prvič tako močno poskočilo povpraševanje po zastavi katere koli druge države. "Tega nikakor nismo pričakovali. Francija ne meji na Ukrajino, ta je oddaljena 2000 kilometrov," je dejal Eric Borney.

Šivilja Marie-Christine Sebert poudarja, da je izdelava ukrajinskih zastav zanjo pomembno dejanje. "Ukrajinskemu ljudstvu tako kažemo, da smo z njimi, čeprav se ne bojujemo ob njih," je povedala za AFP.

Podobno krepitev zanimanja za ukrajinske rumeno-modre zastave opažajo drugi proizvajalci zastav po svetu. Francosko podjetje Doublet tako o močnem povpraševanju poroča tudi iz svojih podružnic v Španiji in Nemčiji.

Borney ni želel govoriti o tem, koliko zasluži z izdelavo ukrajinskih zastav, je pa priznal, da ne gre za zanemarljive zneske – zlasti ne po izgubah zaradi pandemije covida-19 in rasti cen surovin.