Radar, ki meri hrup. Foto: Reuters
Radar, ki meri hrup. Foto: Reuters

Francoska prestolnica velja za eno najbolj hrupnih evropskih mest, zato so se oblasti odločile, da bodo skušale razmere vsaj malo izboljšati s prvim radarjem za hrup. Napovedujejo, da se bodo nanj ujeli predvsem motoristi. Radar so postavili ob ulično svetilko v 20. okrožju na vzhodu mesta. Meril bo glasnost vozil in prebral tudi njihovo registrsko tablico.

Odgovorni bodo do konca leta preverjali, ali radar dobro deluje – če se bo izkazal kot zanesljiv, bodo vozniki prve kazni za hrup začeli dobivati v začetku leta 2023. Do takrat nameravajo tako po Parizu kot po drugih francoskih mestih postaviti še več takšnih naprav.

"Zaradi preveč hrupa ljudje lahko zbolijo. Prvi radar, ki meri hrup, smo postavili, ker želimo izboljšati naše zdravje in kakovost življenja. Radar bo nekaj časa deloval poskusno, naš cilj pa je, da bo kmalu začel samodejno izstavljati kazni voznikom vozil, ki pri vožnji proizvajajo preveč hrupa," je po poročanju Guardiana dejal pariški podžupan David Belliard.

Konec januarja so podobne radarje postavili tudi v okolici Pariza pa tudi v Nici in Lyonu.

Raziskava iz decembra lani je ugotovila, da je Pariz eno najbolj hrupnih evropskih mest. V njem je več kot 5,5 milijona ljudi izpostavljenih hrušču, ki ga povzroča promet in je višji od 55 decibelov. Za primerjavo, v Londonu je takemu hrupu izpostavljenih 2,6 milijona ljudi, v Rimu in na Dunaju pa 1,7 milijona.