Renee Vozelj je izkoristil rudarsko zapuščino.
Renee Vozelj je izkoristil rudarsko zapuščino. "Ob pivu seveda smo z oblikovalcem dobili to idejo, to znamko in pa tudi zato, ker so bili od vseh nas predniki knapi in smo vse to skupaj oblikovali v tako zgodbo." Foto: RTV Slovenija
nakit
Premog v Zasavju že nekaj časa ne predstavlja več vira energije in s tem zaslužka. Ga pa Zasavci še vedno dojemajo kot del sebe. "Ko sem bila majhna, sem se že igrala s premogom, vedno se mi je zdelo, da je to neko črno zlato," je povedala Marjeta Hribar, ki je kot oblikovalka začela raziskovati različne materiale, iz katerih je mogoče izdelati nakit, s premogom pa se je zdaj znova srečala. Foto: RTV Slovenija
Nakit in pivo z rudarsko vsebino

Premog v Zasavju že nekaj časa ne predstavlja več vira energije in s tem zaslužka. Ga pa Zasavci še vedno dojemajo kot del sebe.

"Ko sem bila majhna, sem se že igrala s premogom, vedno se mi je zdelo, da je to neko črno zlato," je povedala Marjeta Hribar, ki je kot oblikovalka začela raziskovati različne materiale, iz katerih je mogoče izdelati nakit. S premogom se je znova srečala: "Sem ugotovila, da je odlična zadeva za oblikovanje in da so ga včasih oblikovali že stari Kitajci pred 3.000 leti, ampak takrat ni bilo pravih sistemov oziroma premazov in takih zadev, da bi kaj takšnega lahko izvedli."

Danes so te zaščite dostopne in premog se lahko z njimi zaščiti in oblikuje v nakit. "Ima pa lastnost, da je zelo lahek in zaradi tega je zelo primeren za nakit, njegova črna barva in njegov lesk pa vedno dobro deneta."

Premog, iz katerega je izdelan, prihaja iz zasavskih rudnikov. "Zadnje čase ga dobivam tudi od samih meščanov, ker ga imajo še vedno doma."

Kuolmi postajajo tudi vse bolj priljubljeno darilo iz Zasavja. "Ljudje so ga začeli pošiljati svojim sorodnikom recimo v Argentino, Avstralijo, v New York in so ga nekako začeli pošiljati kot košček Slovenije naprej."

Pivo poimenovano po prednikih
Rudarsko dediščino je izkoristil tudi pivovar Renee Vozelj: "Začetki segajo v leto 2009, ko smo s kolegi kot študenti želeli malo privarčevati na pivu, tako da smo s kitom začeli variti."

Nato pa sta se s kolegom varjenja piva lotila resneje in ga začela proizvajati tudi za prodajo, zato sta morala izbrati ime blagovne znamke. In nastal je Knap. "Ob pivu seveda smo z oblikovalcem dobili to idejo, to znamko in pa tudi zato, ker so bili od vseh nas predniki knapi in smo vse to skupaj oblikovali v takšno zgodbo."

Raznolika vrsta piv je vedno bolj popularna, zato sta pripravila celotno serijo. "Cajg serija, orodje, cajg, v bistvu sta trenutno dve pivi, pivo Herc in pa pivo Kramp, prvo je american pale ale, drugo pa stout, načrt pa je vse skupaj dopolniti še s štirimi različnimi pivi."

Piva sta najprej varila po receptih, ki so dostopni na spletu. "Pozneje sva začela uporabljati računalniški program, kjer ti preračuna določene vsebine, od tu naprej je pa potem le še test, test, test, kar najbolje gre skupaj."

Ker je vzpostavitev pivovarne finančno zahtevna, pivo Knap trenutno varijo v pivovarni Vizir v Črnomlju. "Pivo je na voljo v spletnih prodajalnah, običajnih trgovinah, ki so bolj eko slog in pa po gostilnah v Zasavju, Mariboru in Ljubljani."

Marjeta in Renee sta rudarsko dediščino uspešno izkoristila in ji dodala nov, zanimiv pridih, ki je poleg vsega tudi tržno zanimiv.

Nakit in pivo z rudarsko vsebino