Pri izboru treh članic žirije so na razvedrilnem uredništvu upoštevali njihovo strokovnost, priljubljenost, veščine televizijske komunikacije in dejstvo, da so vse tri bile aktivne udeleženke izbora za Pesem Evrovizije, prvi dve kot pevki in zadnja kot večkratna komentatorka. Foto: RTV SLO
Pri izboru treh članic žirije so na razvedrilnem uredništvu upoštevali njihovo strokovnost, priljubljenost, veščine televizijske komunikacije in dejstvo, da so vse tri bile aktivne udeleženke izbora za Pesem Evrovizije, prvi dve kot pevki in zadnja kot večkratna komentatorka. Foto: RTV SLO
Klemen Slakonja
Voditeljsko krmiljenje med nastopajočimi na EMI 2011 bo prevzel igralec in nekdanji voditelj oddaje NLP, Klemen Slakonja. Foto: RTV SLO
Maestro
Dogajanje na odru pa bo popestrila tudi plesna skupina Maestro. Foto: Spletna stran skupine
Ansambel Žlindra in Kalamari
27. februarja bo znan naslednik ansambla Žlindra in Kalamarov, ki so Slovenijo predstavljali na Evroviziji lani. Foto: EPA
Emini izvajalci o strokovni žiriji

Kot so uradno potrdili tudi na uredništvu razvedrilnega programa, se bodo na "vroče" stole usedle hrvaška pevka Severina, ki je leta 2006 zastopala svojo državo na Evroviziji s pesmijo Moja štikla, domača pevka Darja Švajger, ki je Slovenijo na evrovizijskem odru predstavljala že dvakrat (1995 s pesmijo Prisluhni mi in 1999 s Še tisoč let) in si z Nušo Derendo deli najboljšo uvrstitev Slovenije na glasbeno-vizualnem spektaklu (sedmo mesto). Hkrati pa je Švajgerjeva aktualna zmagovalka Slovenske popevke.

Pevkama pa se bo pridružila voditeljica, urednica glasbenih oddaj Roka Rocka, 50 let Pesmi Evrovizije in komentatorka izborov v letih 2005, 2006 in 2007 – Mojca Mavec.

"Žirija bo vsak nastop izvajalca na Emi 2011 sproti pokomentirala. Med desetimi nastopajočimi se bosta v finale uvrstili dve skladbi, ki bosta prejeli največ glasov žirije. Gledalci in poslušalci bodo s telefonskim glasovanjem izbrali zmagovalno pesem, ki se bo predstavila na letošnji Evroviziji v nemškem Düsseldorfu," so pojasnili na uredništvu razvedrilnega programa.

Še preden so bila znana imena komisije smo izvajalce povprašali o strokovni žiriji (njihove odgovore si lahko pogledate v videu desno), s čim jih nameravajo prepričati in kakšno je na splošno njihovo mnenje o strokovnih žirijah na izborih.

V prihodnjih treh dneh vam bomo predstavili še zadnje tri izvajalce v naši rubriki Emine razglednice.
Že jutri pa boste lahko na Valu 202 slišali predstavitev vseh 10 pesmi, ki se borijo za odhod v Düsseldorf.


Kako bodo izvajalci prepričali strokovno žirijo?
"Upajmo, da ne bo nobene ženske v komisiji," je v času pogovora za MMC upal ustanovni član Rock Partyzanov – skupine, ki bo odprla letošnji tekmovalni del Eme – Aleš Klinar. "Lahko vam kar predstavim komisijo. Šef komisije je Mare," je v šali razlagal Klinar, da bodo Partyzani imeli v strokovni žiriji svojega člana in v svojem humornem stilu nadaljeval: "Imamo probleme z glasovanjem, ker ima naša publika še vedno poljske, stacionarne telefone in ne vidijo številke in je potem glasovanje mimo." Pri razmišljanju o strokovni žiriji se mu je pridružil še Rok Ferengja, ki je posebej za Emo združil moči s Partyzani: "Pa problem v tem vremenu, ker golobi zelo težko najdejo do RTV-ja, zato bodo glasovi malo pozneje prišli." "Maja," ga je dopolnila pevka Didi.


"Nismo na šovu talentov"
Bobnar in vodja zasedbe Tabu Primož Štorman je ob našem vprašanju o strokovni žiriji, odgovoril, da se Tabujevci niso prijavili zato, da bi morali koga prepričevati. "Nismo na šovu talentov, mi bomo svoje odigrali in naredili svoje, oni pa lahko imajo svoje mnenje kakršno imajo," ga je dopolnil klaviaturist Aleš Beriša. "Mislim, da smo v svoji karieri že marsikaterega prepričali. Bomo videli," je sklenil Primož.

"Jaz vedno pravim, da na teh tekmovanjih, za katere bi raje videla, da to ne bi bila, je prav, da svoje mnenje povedo tako stroka kot gledalci pred televizijskimi zasloni in neka polovična meja je tista prava, za katero sem jaz prepričana, da je pravilna," se je strinjala v pogovoru za MMC s kombinacijo strokovne žirije in glasu ljudstva Nina Pušlar.

Izvajalci bodo prepričevali žirijo s pesmimi
Majo Keuc
smo vprašali, kako misli prepričati strokovno žirijo? "Z nastopom, preprostostjo in s skladbo," je bila jedrnata pevka. Podobno – s skladbo – pa bodo prepričevali tudi Feliks Langus. "Cirkusov se ne bomo šli gor. Pesem je vse, kar imamo," je povedal pevec Matej Mršnik.

Saksofonistu skupine LeeLooJamais se zdi ideja strokovne žirije zabavna in obljublja že vnaprej, da jih njihovo mnenje ne bo "zbilo". "Jaz upam, da ne bo preveč izpadlo kot Slovenija ima talent. Malo tako zveni vse skupaj," je imel pomisleke kitarist skupine Jernej Trobentar. "A moraš tako reči hvala, ko zaključiš z nastopom," se je v smehu za MMC še spraševal Lovro.

Skromnejša z besedami ostajata April in pevka Hannah Mancini, ki je posebej za Emo združila svojo moč s Sylvainom in Mikom Valejem. "Bomo videli," je diplomatsko odgovorila April. Medtem ko je Hannah v času našega pogovora v soboto že izvedela imena žirantk in na to dejala: "Mislim, da je čudovito. Da bo popolnoma 'girl power' šov."

Spremembe dobrodošle, prav tako žirija
Družina Kozlevčar, ki sestavlja Time to Time, se veseli vsega spremenjenega v letošnjem konceptu Eme. "Ne nazadnje občutimo res kooperativno klimo med izvajalci. Videti je, da zaupamo eden drugemu. Vsak je prispeval eno svojo muziko, ki naj naredi ta festival krasen, ki naj najprej ponudi komisiji in nato gledalcem dober izbor," je razmišljal Tomaž, ki sicer ni vedel, koga bi sam postavil v strokovno žirijo, če bi imel to moč. "Vsekakor bi letos povabil tri dobre 'muzkontarje'," je bil neposreden Samo.

Za zadnjega nastopajočega na letošnji Emi, Omarja Naberja, pa je strokovna žirija predvsem prednost. "Zato, ker tisti, ki bodo v žiriji, vedo nekako bolj, kar je za Evrovizijo, kot tisti, ki glasujejo. Zato, ker tisti, ki glasujejo, glasujejo za pesem, ki jim je najbolj všeč in ne za pesem, ki je najbolj primerna za Evrovizijo, kar je logično," je razmišljal edini nastopajoči na letošnji Emi, ki je že stopil na evrovizijski oder.

VRSTNI RED NASTOPAJOČIH POVABLJENIH IZVAJALCEV (s klikom na posameznega izvajalca si lahko ogledate tudi njegovo Emino razglednico):

Št.Izvajalec in skladbaŠt.Izvajalec in skladba

1.

Rock Partyzani - Time for revolution

6.

LeeLooJamais - Slovenka

2.

Tabu - Moje luči

7.

April - Ladadidej

3.

Nina Pušlar - Bilo lepo bi

8.Sylvain, Mike Vale
feat. Hannah Mancini
-
Ti si tisti
4.

Maja Keuc - Vanilija

9.

Time to Time - Pravi čas

5.

Feliks Langus - Disko raj

10.

Omar Naber - Bistvo skrito je očem

Emini izvajalci o strokovni žiriji