Podobna tekmovanja organizirajo v Skandinaviji, pri nas pa na Kočevskem in odslej tudi na Goričkem. Foto: TV Slovenija
Podobna tekmovanja organizirajo v Skandinaviji, pri nas pa na Kočevskem in odslej tudi na Goričkem. Foto: TV Slovenija

Posebej prilagojen športni poligon, strog sodniški dvojec, semafor z rezultati ... Vse to govori o tem, da so se v Peskovcih zadeve lotili kar se da resno. Čeprav je bil cilj metanja motorne žage nekoliko bolj nedolžen. "Da bi se še lepše družili, pa lepše imeli, smo se odločili, da bomo poskusili, kateri dalj vrže motorno žago," je povedal organizator Drago Abraham.

Seveda ne kar tako, ampak po pravilih tega neobičajnega športa. Žaga mora recimo tehtati vsaj deset kilogramov, steza mora biti široka dva metra in pol. "Pravila so, da se prime za izpušno cev in da je meč zunaj. V takem položaju. Lahko se drži z obema rokama, zaradi ravnotežja," je pojasnil Damjan Vitek.

In potem žaga poleti, sodnika pa izmerita razdaljo.

Pa da ne boste mislili, da se fantje pred tem športom ne ogrevajo, trenirajo … Ja, vse za dober rezultat. "Tako kot pri smučanju ali kakšnem drugem športu, moraš imeti trening," je povedal Ernest Kerčmar.

In zato bodo možje trenirali kar celo zimo. Da se bodo - če bo le šlo vse po sreči - prihodnje leto udeležili kakšnega evropskega, če že ne svetovnega prvenstva v metanju motornih žag.

Met motorne žage
Met motorne žage