Hiša iz konoplje. Foto: TV Slovenija
Hiša iz konoplje. Foto: TV Slovenija

Že od študentskih let je gradbenik Miha Lamovec iskal pravi naravni material, da bi si postavil hišo. Šele ko je odkril hiše, zgrajene iz industrijske konoplje, se je lotil gradnje svojega sanjskega, do okolja prijaznega doma.

"Gre za material, ki ima dodano vrednost, ker je v zelenem gospodarstvu in stvar 'štima', za človeštvo, za naprej," pravi Miha Lamovec iz Slovenskih Konjic.

Poleti so vlili temeljno ploščo in začeli postavljati leseno konstrukcijo za 165 kvadratnih metrov veliko hišo, ki ima zidove iz industrijske konoplje ... "To mora biti dobro pripravljeno, da sama projekcija konopljinega betona poteka brez težav, in se to nanaša tja, kamor se more."

Že v kratkem se bodo lahko lotili nanašanja ometov - iz gline. Sicer pa je hiša v celoti zasnovana tako, da je čim bolj prijazna do okolja. "Lahko podreš, vržeš na njivo, njive se apnijo, les razpade, zadeva se povrne nazaj, 90 odstotkov hiše je povratne," pravi Lamovec in dodaja: "Je 10 odstotkov dražja, ampak treba je vedeti, da je kakovost bivanja, udobje neprimerljivo boljše."

Dodaja še, da naj bi se mu naložba že v nekaj letih povrnila. Zato upa, da bo njegovemu zgledu sledil še kdo in da se bo lahko čez nekaj let preživljal s postavljanjem prav takšnih hiš v Sloveniji.

Hiša iz konoplje
Hiša iz konoplje