Foto:
Foto:

Razmerje med novorojenčki se tako giblje okoli 1,06 rojene punčke na enega fantka in nič več v korist dečkov, kot so sprva menili. Kot opozarjajo italijanski znanstveniki, so na vplive iz okolja, kot so slaba in nezadostna prehrana, stres, kajenje pred in med nosečnostjo ter kemične snovi v okolju, izredno občutljive prav moške spolne celice in zarodki.

Suhe ženske redkeje rojevajo fantke
Na določitev spola vpliva vrsta dejavnikov. Po ugotovitvah skupine znanstvenikov z italijanske klinike v Modeni pod vodstvom Angela Cagnaccija na spol otroka vpliva celo teža matere pred nosečnostjo. Po analizi dobrih 10.000 porodov so znanstveniki ugotovili, da so ženske s telesno težo pod 54 kilogrami redkeje rojevale fantke. Na 98 dečkov se je tako rodilo 100 deklic. Pri ostalih nosečnicah pa so prevladovali dečki - na 100 deklic se je rodilo 110 dečkov. Cagnacci torej ugotavlja, da so izredno vitke ženske bolj nagnjene k temu, da bodo rodile deklice.

Na spol vpliva tudi stres
Na spol pa vpliva tudi stres. Berlinski inštitut za svetovno prebivalstvo in globalni razvoj omenja stres prebivalstva ob rušenju berlinskega zidu. Leta 1991 se je tako rodilo kar nekaj sto dečkov manj kot običajno, stopnja rojstev dečkov v Berlinu pa ni bila nikoli nižja kot v preteklem desetletju, so opozorili znanstveniki berlinskega inštituta. Po njihovih domnevah je eden glavnih vzrokov za to stres, ki so ga povzročile velike politične spremembe.

Več dečkov se rodi jeseni
Na razmerje ženskega in moškega spola naj bi vplival celo letni čas rojstva. Cagnaccijeva študija, narejena na podlagi preučevanja 10.000 porodov, je pokazala, da je število rojenih dečkov večje predvsem jeseni, deklic pa je več med marcem in majem. Zakaj je tako, znanstveniki ne vedo.

Vpliv strupenih snovi v okolju
Velik vpliv na razmerje rojstev med deklicami in dečki imajo tudi strupene snovi v okolju. Kot je poudaril Cagnacci, se celice moških zarodkov delijo hitreje, pri tem pa lahko hitreje pride do napak in posledično tudi do spontanih splavov. To pa potem vpliva tudi na razmerje med rojenimi dečki in deklicami. Okolje naj bi sicer vplivalo predvsem na spermije, še ugotavljajo znanstveniki in dodajajo, da so občutljivi zlasti spermiji s kromosomom y, ki določa moški spol.

Tudi kadilke rojevajo manj dečkov
Med škodljive snovi, ki vplivajo na številčnost moških spermijev, sodi tudi nikotin. Japonski in danski znanstveniki so dokazali, da kajenje pred in med nosečnostjo znatno zmanjšuje stopnjo rojevanja dečkov. Če kadita oba partnerja, je razmerje med rojstvi dečkov in deklic kar za tretjino v korist slednjih.