Foto: Pixabay
Foto: Pixabay

Manko so povzročili vplivneži te male nordijske države, ko so začeli deliti na družbenih omrežjih recept za solato iz naribanih kumar, sezamovega olja, česna, riževega kisa in čilijevega olja. Recept je postal tak hit, da kmetje v državi ne morejo slediti povpraševanju, so za BBC povedali iz islandske zveze kmetov (SFG).

Ena od verig supermarketov, Hagkaup, je sicer podvomila o povezavi med povpraševanjem in trendom, je pa priznala, da se je nakup kumar več kot podvojil. Tržni direktor SFG-ja pa je povedal, da trenutno islandskim kmetom ne uspeva zadostiti naglo rastočemu povpraševanju, da pa upa, da se bodo zaloge v naslednjem tednu spet obnovile.

Kristín Linda Sveinsdóttir iz SFG-ja je povedala, da se je recept izkazal za "resnično priljubljenega" ter da jim je začelo zmanjkovati tudi drugih sestavin v receptu. Viralni trend izvira iz Kanade, kjer TikToker Logan Moffitt z vzdevkom "Kumarični fant" deli recepte s to poletno zelenjavo. "Včasih moraš samo pojesti celo kumaro," je Moffittova krilatica na začetku večine teh receptur.

Foto: Pixabay
Foto: Pixabay

Vplivnež ima več kot 5,5 milijona sledilcev in objavlja recepte s kumarami skoraj vsak dan od julija dalje. Ampak tisti, ki je najbolj pritegnil islandske uporabnike, je ta s sezamovim oljem in riževim kisom. Logan včasih vanj vmeša še kremni sir, avokado in prekajenega lososa.

Posredi še drugi dejavniki

Kljub spletni priljubljenosti "Kumaričnega fanta" pa mu strokovnjaki na Islandiji nočejo pripisati prevelikih zaslug za primanjkljaj kumar na otoku.

Iz Hagkaupa so tako za BBC povedali, da je v tem času na Islandiji pomanjkanje kumar v trgovinah pogosto. Tudi Sveinsdóttir je izrazila določeno mero skeptičnosti in meni, da gre tudi za druge dejavnike. Nekateri kmeti v tem letnem času namreč zamenjajo sadike kumar, saj še ne proizvajajo bogate letine. Poleg tega se šolarji vračajo s poletnih počitnic, kar še dodatno vpliva na zaloge.

"Vse se dogaja hkrati," je dejala Sveinsdóttir, ki pa priznava, da je tudi Tik Tok prispeval svoje. "To je prvič, da izkušamo nekaj takega," je povedala in dodala, da pomanjkanje, če bi se trend na TikToku razmahnil bolj zgodaj v poletni sezoni, ko je bil pridelek kumar na vrhuncu, ne bi bilo tako občutno.

Kmetje na Islandiji, ki šteje 393.600 prebivalcev, pridelajo okoli 6 milijonov kumar letno in se kljub ekstremnim vremenskim razmeram ponašajo s tem, koliko sveže zelenjave lahko pridelajo.