35-letni Tommy Banks, ki ima dve restavraciji z Michelinovo zvezdico (družinsko gostilno The Black Swan v Oldsteadu in The Abbey Inn v Bylandu), je bil sredi priprave hrane za božični sejem v Yorku, ko so ga sodelavci obvestili, da je izginil kombi, v katerega so že natovorili velik del pripravljene hrane: goveje stejke, pivo in kar 2500 bučno-puranjih pit.

Kuharski mojster je krajo takoj prijavil policiji – po njegovi oceni je bil samo ukradena hrana vredna okoli 25.000 britanskih funtov (30.000 evrov) –, ob tem pa se s pozivom, naj hrane ne zavržejo, obrnil tudi na tatove. V videoposnetku, ki ga je objavil na družbenem omrežju Instagram, je pojasnil, da mu za kombi ni mar, saj je zavarovan, obenem pa tatove pozval, naj "ne dovolijo, da bi šla hrana v nič" in jo poskusijo dostaviti ljudskim kuhinjam, zavetiščem ali podobnim ustanovam v bližini, poroča AP.

A tatovi se na pozive kuharja, kot kaže, niso ozirali. Kot je pozneje sporočil Banks, so policisti našli kombi, razbit in z nameščenimi ukradenimi registrskimi tablicami, kakšnih 30 kilometrov stran od kraja, kjer so ga ukradli. Vsa hrana je bila še v njem, a žal tako uničena, da ni več užitna. "Takšna škoda, kakšna neumnost," je z obžalovanjem v glasu dejal Banks v videoposnetku in dodal, da mu je zelo žal, ker se zgodba ni končala srečno.

Gre za že drugo odmevnejšo krajo hrane v zadnjem času na Otoku: oktobra je neznanec iz tovarne odpeljal tovorno vozilo, na katerem je bilo okoli 1000 kolutov oz. za 22 ton staranega sira čedar, skupno ocenjenega na 300.000 funtov (360.000 evrov).