Knjiga vsebuje Dylanove komentarje skladb drugih umetnikov. Foto: EPA
Knjiga vsebuje Dylanove komentarje skladb drugih umetnikov. Foto: EPA

Zbiratelji so na družbenih omrežjih pred kratkim začeli primerjati podpise v knjigi Boba Dylana Filozofija moderne pesmi (The Philosophy of Modern Song) in spoznali, da so bile knjige verjetno podpisane z "avtopisalom" – ta posname dejanski podpis in ga replicira s strojnim pisalom. Vsul se je plaz zahtevkov za vračilo kupnin, založnik Simon & Schuster pa je sprva trdil, da je 900 izdaj, ki so jih ponujali za 599 ameriških dolarjev (576 evrov), dejansko na roko podpisal ameriški glasbenik.

Naposled so se le opravičili, priznali, da so to strojno ustvarjeni duplikati avtograma, ponudili vračilo kupnine in kupce prosili, naj obdržijo brezplačni izvod.

Sorodna novica Kupcem Dylanove "lastnoročno podpisane" knjige bodo vrnili denar

Zdaj je spregovoril tudi 81-letni avtor knjige. "Leta 2019 sem imel hudo vrtoglavico, in to se je nadaljevalo med pandemijo covida-19," je zapisal in dodal, da za tovrstno podpisovanje potrebuje pet ljudi, ki z njim delajo v tesnem stiku, med "divjanjem virusa" pa tako niso mogli najti varnega načina, ki bi dejansko deloval, poroča Guardian.

Zagotovili so mu, da je uporaba "avtopisala" ustaljena praksa

"Med pandemijo covida-19 ni bilo mogoče ničesar podpisati," je pojasnil in dodal, da so mu zaradi bližajočih se rokov oddaje predlagali uporabo avtopisala, obenem pa zagotovili, da se tovrstne stvari v umetniškem in literarnem svetu počnejo ves čas. "Uporaba avtopisala je bila napaka v presoji in nemudoma jo želim popraviti," je poudaril in zagotovil, da si s partnerji že prizadeva popraviti napako.

Vprašljiva je bila tudi veljavnost njegovih podpisov na njegovih umetniških grafikah, ki se trenutno prodajajo tudi za več kot 13.000 evrov. Prodajalec umetnin v Združenem kraljestvu Castle Fine Art je dejal, da o tovrstnem pisalu niso vedeli nič, odkrili pa so, da sta bili tako podpisani le dve seriji letos izdanih grafik. Kupcem teh grafik so že ponudili povrnitev denarja.