Irsko-nemški igralec Michael Fassbender je nase opozoril prav s filmom Lakota. Z režiserjem Stevom McQueenom je uspešno formulo ponovil še v Sramoti (tokrat brez hujšanja). Foto:
Irsko-nemški igralec Michael Fassbender je nase opozoril prav s filmom Lakota. Z režiserjem Stevom McQueenom je uspešno formulo ponovil še v Sramoti (tokrat brez hujšanja). Foto:
Michelle Williams je morala za vlogo slavne Marilyn Monroe pridobiti par kilogramov. Kljub temu, da se je izdatno basala s sladoledom, ji ni povsem uspelo, tako, da so ji nazadnje morali obline okoli zadnjice umetno dodati.
Matthew McConaughey in Jared Leto svoje hiranje za vlogi v The Dallas Buyers Clubu vidita kot 'očiščevanje'.
Anne Hathway kot Fantine v Nesrečnikih najnovejši ekranizaciji klasičnega romana Victorja Hugota.
Skoraj neprepoznavni Christian Bale v Machinistu.

Hujšanje (in rejenje) za vlogo sicer ni nekaj novega - igralci to taktiko uporabljajo že leta navidez brez večjih posledic.
A strokovnjaki opozarjajo, da te njihove prakse, ki pogosto dejansko pomenijo bodisi stradanje v pravem pomenu besede bodisi nažiranje z nenormalnimi količinami sladoleda in arašidovega masla (Robert De Niro za Pobesneli bik, Rene Zellweger za Dnevnik Bridget Jones, Michelle Williams za Blue Valentine in Moj teden z Marilyn ...), niso najbolj zdrave.
Že tako vitka Anne Hathaway ima prakso s hujšanjem za vlogo. Tako se je morala znebiti nekaj kilogramov za Hudičevko v Pradi ("Sem se pač odrekla rogljičkom," je dejala takrat), a za Nesrečnike je šla še precej dlje (in ne govorimo le o deški pričeski). Ni čudno, da jo že omenjajo v igri za oskarja - Akademija ima rada fizične preobrazbe, ko je govor o čednih igralkah (Charlize Theron, Halle Berry, Marion Cotillard ...).
Sprva 30-letna Hathawayeva ni želela izdati, kako je izgubila dobrih 11 kilogramov za upodobitev za tuberkulozo obolele prostitutke Fantine - a nedavno je za Hollywood Reporter le razkrila čudežno metodo: post. Igralka dva tedna preprosto ni jedla.
Hathawayeva sicer ni bila edina članica igralske zasedbe, ki se je podvrgla skrajnim metodam za film, ki sicer žanje izjemne kritike. Hugh Jackman, ki igra Jeana Valjeana, je moral sprva izgubiti 7 kilogramov, nato pa jih pridobiti dobrih 13. "Jedel sem kar koli sem lahko. Nenehno sem rigal," prostodušno pove.
Očiščevanje a la Beyonce
Postenje sicer ni edina metoda, ki jo zvezdniki uporabljajo v boju z "odvečnimi" kilogrami. Tako je znana dieta, ki jo je proslavila Beyoncé, ko je z njo shujšala za vlogo v Sanjskih dekletih. Gre za 14-dnevno prečiščevalno kuro z javorjevim sirupom, limoninim sokom in kajenskim poprom. Michael Fassbender si je skeletni stas irskega zapornika na gladovni stavki Bobbyja Sandsa v Lakoti pridobil tako, da je preživel z zgolj konzervo sardin na dan.
A standarde za vse je, vsaj tako se zdi, postavil Christian Bale, ki je za vlogo v filmu The Machinist leta 2004 izgubil skoraj 30 kilogramov. Sicer tehta 84 kilogramov. Šok je bil takrat za gledalce in kritike ogromen in nenadoma je bila vsa pozornost s filma usmerjena le v Balovo shiranost.
Za čuda pa režiser Brad Anderson pri tem ni imel kaj dosti zraven. Anderson namreč trdi, da od Bala ni nikdar zahteval take požrtvovalnosti. 38-letni igralec pravi, da si takrat ni nikdar mislil, da bo njegova dramatična izguba teže predstavljala kakršne koli zdravstvene nevarnosti: "Imel sem, lahko bi rekli trapast občutek nepremagljivosti, češ, saj bo šlo, imam vse pod nadzorom."
"Duhovno očiščenje" ali hiranje?
Tako se očitno počutita tudi Jared Leto in Matthew McConaughey, oba brez odvečnih gramov maščobe, ki pa se za svoji vlogi z aidsom obolelih v filmu The Dallas Buyers Club pred očmi javnosti spreminjata v okostnjaka.
43-letni McConaughey, znan predvsem po svojem mišičastem telesu (ki ga rad razkazuje) in ne ravno oskarjevskih vlogah v romantičnih komedijah, pravi, da pije veliko čaja in je surove ribe, izkušnjo, ki zdaj traja že pol leta, pa opisuje kot "duševno in duhovno očiščenje".
Z visokoletečimi besedami opremlja svoje stradanje tudi 40-letni Leto: "V zgodovini so ljudje to počeli v iskanju sebe, da bi dosegli meditativno stanje, tako da upam na to." Leto je še priznal, da je za vlogo obolelega transseksualca mesec dni stradal. Verjetno je tokratna izkušnja manj prijetna kot leta 2007, ko se je zredil za 27 kilogramov za vlogo Lennonovega morilca Marka Davida Chapmana v filmu Chapter 27.
Zdravo? McConaughey, ki je še letos upodobil striptizerja s sanjsko postavo v Magic Miku, naj bi zdaj izgubil že 20 kilogramov. "Vse se je kar precej skrčilo ... Nimam energije, kot sem jo včasih imel. Telo me boli," priznava igralec. "A sem zdrav kot le kaj. Pritisk, vse je v redu."
Mila in Natalie družno ob skoraj 20 kilogramov
Precej kritično je o hiranju spregovorila Mila Kunis, potem ko je morala za vlogo balerine v Črnem labodu (2010) izgubiti 9 kilogramov. 163 cm visoka in 56 kilogramov težka 29-letnica pravi, da se je med snemanja počutila "kot deska". "Nobene oblike ni bilo, nobenih oblin, ničesar," se je potožila za revijo Glamour. Kunisova pravi, da je vso težo dobila nazaj in da se zdaj počuti precej bolje.
Mimogrede, njena soigralka Natalie Portman je za glavno vlogo primabalerine Nine izgubila prav toliko kilogramov. Črni labod je 31-letnici prinesel oskarja.