Jada Pinkett Smith. Foto: EPA
Jada Pinkett Smith. Foto: EPA

Igralka je v svoji zadnji spletni oddaji Red Table Talk spregovorila o alopeciji, avtoimuni bolezni, zaradi katere je ostala brez las. S to boleznijo se bori na milijone ljudi.

"Jada, ljubim te. G. I. Jane 2, komaj te čakam," je dejal komik Chris Rock februarja na Oskarjih ob pogledu na golo glavo Jade Pinkett Smith. Rock je s svojo opazko namignil na film G. I. Jane, v katerem je Demi Moore igrala vojakinjo s tako pričesko. A Will Smith ni dobro prenesel šale, prišel je na oder, udaril Rocka in mu zabrusil, naj ne izgovarja imena njegove žene. "Utihni," je Rock dobil Smithov ukaz. Smith se je vrnil na sedež, pozneje pa dobil oskarja za vlogo v filmu Kralj Richard. Rocku se je opravičil, ameriška filmska akademija pa mu je po incidentu za deset let prepovedala udeležbo na vseh prireditvah v organizaciji Akademije, vključno z Oskarji.

Jada in Will na podelitvi oskarjev. Foto: EPA
Jada in Will na podelitvi oskarjev. Foto: EPA

Jada je v oddaji znova podoživela ta trenutek in dejala, da upa, da bosta zvezdnika zgladila spor. "Svet je trenutno v takem stanju, da potrebuje oba. V bistvu bolj kot kadar koli potrebujemo drug drugega. Dokler ne pride do sprave, bova z Willom počela vse, kar počneva zadnjih 28 let – skupaj bova skušala razvozlati vse uganke, ki jih postavlja življenje," je dodala.

Jada je še povedala, da se je nanjo zaradi alopecije in dogodka na Oskarjih obrnilo ogromno ljudi, vsak s svojo zgodbo. V oddaji je gostila dva izmed njih – mater 12-letne deklice, ki si je zaradi zmerjanj sovrstnikov zaradi izgube las vzela življenje, in zdravnika, ki je pojasnil različne plati bolezni.

Alopecija prizadene predvsem temnopolte ženske. Samo v ZDA ima to bolezen 6,8 milijona ljudi različne starosti, spola in etnične pripadnosti, simptomi pa se lahko precej razlikujejo.