Njen menedžer je prepričan, da bo video šel v anale, predvsem zaradi njenega boja same s sabo. Foto: YouTube
Njen menedžer je prepričan, da bo video šel v anale, predvsem zaradi njenega boja same s sabo. Foto: YouTube
Britney Spears
Britney se vrača obkrožena z mikrofoni in pod pritiskom žarometov v nekaj manj kot štiri minute in pol dolgem videospotu. Foto: YouTube
Britney Spears
Britney v videu doživi preobrazbo iz nedolžne deklice v ... Foto: YouTube
Britney Spears
... nevesto, ki poplesuje ob številnih monitorjih. Foto: YouTube
Britney Spears
Videospot tudi tokrat ni brez njene značilne prvine - plesa. Foto: YouTube

Uradna premiera videospota Britney Spears Hold it Against Me bi se morala zgoditi v noči na petek, toda pevka in njena ekipa so jo prelagali. Prvotno je bilo premierno predvajanje načrtovano za 2.56 po srednjeevropskem preložili, nato pa so bili prisiljeni zaradi varnostnih razlogov prestaviti na 5.55 po srednjeevropskem času. Njen menedžer Adam Leber je ob tem na socialnem omrežju Twitter napisal: "Video je malo daljši, kot smo pričakovali."


Pevka je napetost stopnjevala pretekla dva tedna, ko je na spletu postopoma objavila štirinajst kratkih videov. Socialna omrežja, kot sta Twitter in Facebook, so bila preplavljena s kratkimi "tezzerji" pevkinega novega avdio-videoizdelka. Tega je bilo konec pred nekaj urami, ko je pevka svetu predstavila že svoj 29. videospot, odkar je pretresla glasbeni svet leta 1998 z veleuspešnico Baby One More time.
Toda kako se bo obrestoval Hold It Against Me v primerjavi z njenimi prejšnjimi videospoti, ki so pravzaprav ogledalo njene ikonske – medijsko sproducirane – podobe? S podrobnejšo analizo so se pozabavali na ameriškem New York Postu.
Lahko sploh kaj premaga stevardeso v modrem?
V ospredje so postavili njen dramaturško najpopolnejši videospot Toxic, ki je leta 2003 Britney na račun izjemnega koncepta in spretne režije postavil spet na seznam najbolj poželjivih pevk. Zapeljive stevardese v modrem in rdečelase motoristke, ki se prelevita v človeško kačo, ni mogoče prekositi z vsakim naslednjim videospotom, pa četudi si Britney Spears.
A to ni vzrok, zakaj jo večina mam v Združenih državah Amerike in po svetu sovraži. Povod za to je bil njen videospot za prvenec Baby One More Time, kjer je navadna šolska uniforma dvignila toliko prahu kot še nikoli prej. Ta je privedel do njenega prvega videospota, snemanega s "pravim denarjem". Paleta posebnih učinkov, scenografij, kostumov in montaže so ustvarile Ooops! … I Did It Again. Svoj koncept Toxic tria je ponovila pet let pozneje, ki se je prelevil v še en konceptualno neverjetni videospot, kjer so bile v ospredju njene plesne veščine (Womanizer).
Njen seksapil v prvi vrsti, sporočilo nekje zadaj
Britneyjin libido se seveda ni ustavil pri tem, nove trenutke izkazovanja je doživel v videospotu I'm A Slave 4 U. V igri skrivalnic pa je s kraljico popa Madonno (po famoznem poljubu na podelitvi nagrad glasbenega kanala – ki to ni več – MTV) oboževalcem poslala novo sporočilo v Me Against The Music.
V poskusu, da napiše nadaljevanje Wicked Game (Chrisa Isaaka), je najela celo režiserja Herba Rittsa, da je posnel njeno vroče "jamranje" Don't Let Me Be The Last To Know. A pri Britney niso bili pomembni le ljudje, ki so nastopali v spotih, ampak tudi kraji. Za njen "najekstremnejši" odhod na prosto še vedno velja snemanje Not A Girl Not Yet a Woman, ki so ga posneli na pečinah arizonske puščave.
Ujeta ali ujetnica v svojem svetu?
Naj bo to v cirkusu (Circus) ali v vizualno omamnih triminutnih izdelkih, kjer osamljena poje, kako je močnejša (Stronger), čeprav videopodobe za njene balade niso bili nikole med vidnejšimi (Sometimes), ji predanosti podobe, ki jo izraža v videospotih ne more očitati nihče. Ujetnica v svojem svetu – kakor je velikokrat prikazana (Everytime).
Industriji, ki jo je ustvarila, je znala pokazati, kaj si misli o njej, in ni ostala le njena lutka. Po njenem najmanj posrečenem videospotu Give me More (s katerim je napovedala prvo vrnitev po hudih osebnih padcih) je prišel metaforično bogat Piece of Me.
"Pravijo, da sem nora. Res me ne zanima," (v izvirniku: "They say I'm crazy, I really don't care.") na koncu se je njena pesem My Perogative izkazala za napoved padca, ki ga je sprožila njena zveza s plesalcem Kevinom Federlinom.

Pa vendar ni bilo vse vedno popolno ...
Len, površen in vse prej kot privlačen videospot Give me More in hkrati tudi njena podoba v resničnosti je leta 2007 nista vrnila tam, kjer so jo njeni oboževalci začeli pogrešati po vseh njenih incidentih v zasebnem življenju. Malce bolj okrogla nekdanja popprincesa se ni najbolje ujela v vlogi plesalke ob drogu.
Kritiki še trdijo, da ji nikakor ne bi smela biti v ponos priredba I Love Rock'n'Roll, kjer je "oskrunila skladbo legendarne Joan Jett" in hkrati še reciklirala eno izmed ozadij, ki jih je v svojih videospotih uporabil Lenny Kravitz. Slog nad vsebino? Tudi pri Britney ni bilo vedno tako (Three).
Šolarka, stevardesa, krotilka živali … Vlog, v katerih se pevka še ni preizkusila, je mnogo. Nove priložnosti bo dobila že z albumom, ki ga napoveduje za 15. marec. Njen sedmi studijski izdelek bo na voljo v standardni in obogateni izdaji. Za zdaj pa je zanj posnela le en videospot.
Spodaj si lahko osvežite spomin na Britneyjino videozakladnico.