Modni oblikovalci do zadnjega trenutka ne vedo, ali bodo prvo damo zagledali v svoji kreaciji. Čakanje na fotografije z dogodkov je zato izjemno razburljivo, pravi Soronen. Foto: EPA
Modni oblikovalci do zadnjega trenutka ne vedo, ali bodo prvo damo zagledali v svoji kreaciji. Čakanje na fotografije z dogodkov je zato izjemno razburljivo, pravi Soronen. Foto: EPA
Margarita Zavala in Michelle Obama
Gostja iz Mehike se je odločila za bolj tradicionalno opravo in gostiteljici prepustila blišč. Foto: EPA
Ameriški vodji protokola Capricii Penavic Marshall (v ozadju desno) je na slovesnosti spodrsnilo. Foto: EPA

Slavnostna večerja med obiskom mehiškega predsednika Felipeja Calderona in njegove žene Margarite Zavale v Beli hiši je bila četrta priložnost za sodelovanje tega newyorškega oblikovalca, ki ima od leta 2000 lastno znamko, a ga doslej modna industrija še ni zares opazila, z ameriško prvo damo.

Soronen je vedel, da je njegova toaleta z zgornjim delom v slogu steznika, ki se zadaj zaveže, "v igri" za razkošni dogodek, ki ga je obiskalo okrog 200 ljudi - med njimi tudi zvezdniki, kot so Whoopi Goldberg, Eva Longoria Parker in George Lopez. A ni vedel zagotovo, dokler ga z agencije AP niso poklicali in prosili za potrditev, da je to njegova kreacija, potem ko se je gospa Obama z možem sprehodila pred gosti. "Na nek način je razburljiveje ne vedeti in čakati na fotografijo," pravi Soronen.

Tudi drugi oblikovalci, ki snujejo večerne oprave za Obamovo, pravijo, da stvari pač tako delujejo. Toalete izdelajo, a se zavedajo, da ni zagotovila, da jih bo sploh oblekla in kdaj ali kje bo to. Soronen se s prvo damo še ni srečal, a bi se rad. "Všeč mi je steznik, ki sem ga oblikoval zanjo in ga vključim v številne obleke," je povedal . "Nato pa ga zašijem na spodnji del iz lahkega šifona - na njej je to videti odlično."

Mehiška prva dama ji je pustila žareti
"To je bistra, zapomnljiva, prefinjena izbira," je o kobaltno modri toaleti povedala Avril Graham, izvršna modna urednica pri reviji Harper's Bazaar. "Je ena mojih najljubših oblek, kar jih je nosila doslej. Vse je na svojem mestu, prav popolno je videti."

Mehiška prva dama pa je nosila obleko v barvi slive z oglatim dekoltejem z modro obrobo. Pod toaleto se je podpisal Macario Jiminez. Njena izbira je bila bolj umirjena in tradicionalna, svetlejše barve zgornjega dela v azteškem slogu so bile lep poklon njenim koreninam.

"Na srečo se prvi dami nista borili za pozornost, Margarita Zavala se je odločila za diskretnejšo opravo in gostiteljici Michelle pustila, da zažari," še dodaja Grahamova.

Grahamovi je bila še posebej všeč živahna barva na Obamovi, ki je izstopala na rdeči preprogi in z Belo hišo v ozadju. Poleg obleke je nosila srebrn pas, kar je njen priljubljen videz. Lase je imela nakodrane.

"Sveži barva in pričeska"
"Obleka se zdi kot nadaljevanje tiste, ki jo je nosila na moževi prisegi, barva in njena pričeska sta bili zelo sveži," je povedala urednica modnih strani revije Marie Claire, Kate Connor. Obleke na eno ramo so zelo modne, a tiste, ki jih nosi Obamova, so vedno malce drugačne, saj so oblikovane kot obleke brez naramnic, na rami pa je prišit še del blaga, ki poudarja njeno ključnico, opaža Connorjeva.

Kreativna direktorica pri znamki Kate Spade, Deborah Lloyd, pravi, da Obamova ženske s svojimi modnimi izbirami navdihuje zato, ker so "mehke, ženstvene in moderne".

Med gostjami je bila priljubljena oranžna barva, zanjo se je odločila tudi Eva Longoria Parker. Predsednica ameriškega kongresa Nancy Pelosi pa je izstopala v slonokoščeni toaleti s pripadajočim suknjičem s podpisom Giorgia Armanija.