Multipla skleroza je nevrodegenerativna bolezen, ki je trenutno še ni mogoče pozdraviti. Foto: BoBo
Multipla skleroza je nevrodegenerativna bolezen, ki je trenutno še ni mogoče pozdraviti. Foto: BoBo

Sčasoma je zdravljenje začelo potekati bolj ali manj nemoteno. A še vedno se strokovnjaki sprašujejo, ali so vsi, ki bi morali, v času covida dobili pravo diagnozo. Nekateri morda niso prišli do zdravnika, nekateri so odlašali … Posledice, ki jih je pustila epidemija, pa niso le telesne, vse več je duševnih stisk – pri bolnikih in tudi pri njihovih svojcih. Posledice covida-19 bomo čutili več let, opozarjajo v društvu Spoznajmo multiplo sklerozo.

Renata Žohar, predsednica društva Spoznajmo multiplo sklerozo, ki je tudi sama bolnica, je dejala, da se je njeno stanje med covidom-19 zelo poslabšalo, bolezen je napredovala, potrebovala je nova zdravila, ki pa niso bila primerna, saj če bi se okužila s koronavirusom, bi to bilo lahko zanjo usodno.

Družinska zdravnica in strokovna vodja novogoriškega zdravstvenega doma Polona Campolunghi Pegan pravi, da nekateri bolniki v času epidemije res niso prišli do diagnoze ali pa so do nje prišli pozneje kot bi sicer, določena zdravila pa mora bolnik dobiti čim prej, saj ta lahko upočasnijo bolezen.

Dostopnost do osebnega zdravnika je slabša

Dostopnost do osebnega zdravnika se je, pravi, poslabšala, dodala je, da so bili zdravstveni delavci preobremenjeni: PCR-brisi, hitri testi, covidna ambulanta, cepilni centri, veliko število okuženih bolnikov in ogromno administrativnih opravil, kot so potrdila o prebolelosti, seznami za cepljenje … Diagnostika je zastala tudi zato, ker si ljudje niso upali do zdravnika zaradi morebitne okužbe. Opozarja, da so preventivni pregledi potekali ves čas epidemije v zelo okrnjeni obliki, tako imajo lahko osebe z multiplo sklerozo tudi drugo kronično bolezen, ki je bila v teh časih slabše vodena in vse to se nam bo poznalo v naslednjih letih.

"Morali bi razmisliti o drugačni organizaciji dela, da bi se zdravniki lahko res posvetili bolnikom," dodaja zdravnica, ki meni, da komunikacija med zdravnikom in bolnikom ne bo nikoli več takšna kot pred covidom-19, ljudje so se navadili komunikacije predvsem prek elektronske pošte.

Strokovnjakinja na področju zakonskih in družinskih odnosov, Tanja Repič Slavič, je opozorila na stiske družin in otrok med epidemijo. Drastično se je povečalo nasilje, več je zasvojenosti, opaža. Dodaja, da če so bili starši prestrašeni zaradi okužbe, so to prenesli na otroke. "Marsikdo, ki odrašča v družini, kjer je prisotna hujša kronična bolezen, na terapijah pove, da je imel občutek, da je moral hitro odrasti in da je imel čisto druge težave kot drugi otroci," dodaja Repič Slavič.

"Otroci ne poznajo drugačnega življenja kot le življenje v družini z boleznijo," opisuje žena bolnika z multiplo sklerozo Branka Kovačič.

Med epidemijo diagnosticiranih manj primerov multiple skleroze