Po natančnih pregledih na letališčih naj bi odločili, ali se potniki lahko vkrcajo na letalo ali ne. Foto: EPA
Po natančnih pregledih na letališčih naj bi odločili, ali se potniki lahko vkrcajo na letalo ali ne. Foto: EPA
Gripa
Cepivo za novo gripo naj bi bilo pripravljeno do jeseni. Foto: EPA
Letalski prevozniki in gripa

Tiskovna predstavnica britanske letalske družbe je povedala, da morajo uslužbenci o morebitnih okuženih opozoriti zdravniško ekipo, ki po temeljitem zdravniškem pregledu odloči, če se lahko vkrcajo na letalo ali ne. Povedala je še, da so ukrep sprejeli v zadnjih dveh tednih, ter da je to eden od načinov, kako zajeziti vse hitrejše širjenje gripe.

"Zaradi tako hitrega širjenja nove gripe moramo biti odgovorni in narediti vse, kar je v naši moči, da preprečimo še hitrejše širjenje bolezni," je povedala tiskovna predstavnica družbe in dodala, da naj bi bil ukrep del običajne prakse v podobnih primerih, povedala pa je še, da so za zdaj zavrnili le nekaj ljudi.

Podoben ukrep naj bi sprejela tudi letalska družba Virgin Atlantic, a odgovorni v družbi novice še niso komentirali.

"Ženske naj ne zanosijo v času gripe"
Ameriško javnost je pred dnevi razburilo opozorilo ministrstva za zdravje, kjer so zapisali, da naj ženske ne zanosijo v času, ko se širi gripa, ter da naj se nosečnice izogibajo množic in nepotrebnih potovanj. Nekaj dni kasneje so z ministrstva sporočili, da so bila navodila napisana za veliko bolj resno okužbo, kot je nova gripa, in so že objavili nova.

V napotkih tako svetujejo ženskam, naj nosečnost načrtujejo zelo previdno, saj so matere veliko bolj dojemljive za viruse gripe, o načrtovanju družine pa naj se posvetujejo s svojim zdravnikom.

430 smrtnih primerov
Iz Svetovne zdravstvene organizacije so sporočili, da je gripa že zajela več kot 80 držav po vsem svetu, zaradi virusa pa je po svetu umrlo že 430 ljudi. Strokovnjaki opozarjajo, da se lahko jeseni in pozimi gripa še razširiti, saj se virusi veliko lažje širijo v mrzlem okolju.

Letalski prevozniki in gripa