Olivno olje je zelo zdravo. Foto:
Olivno olje je zelo zdravo. Foto:

Že grški zdravnik Galen je v drugem stoletju pisal o prehrani - utemeljeni na zelenjavi, žitu, semenih, sadju, ribah in na majhnih količinah suhega mesa. Kasneje so številni znanstveniki skušali ugotoviti, zakaj je obolevnost ljudi za srčno-žilnimi boleznimi v sredozemskem svetu tako majhna.

Pokazalo se je, da hrana v tem območju vsebuje le malo zasičenih maščob in da obolevajo za boleznimi srca le bogati. Ugotovili so, da je bilo v prehrani tistih ljudi, ki so zdravi dočakali visoko starost, malo mesa, masla ali mastnega sira.

Znanstveniki so na primer ugotovili tudi, da je olivno olje posebna maščoba. Če ga namreč uživamo samega 2-3 žlice na dan, prej zvišuje zaščitni holesterol, kot pa da bi dvigoval slabega. Sadje in zelenjava vsebujejo veliko zaščitih snovi: veliko vitamina C in E, karotenoidov, flavonidov in vlaknin.