Prenašalec malarije je komar mrzličar (anopheles). Foto: EPA
Prenašalec malarije je komar mrzličar (anopheles). Foto: EPA

Na zahodu Kambodže se je pojavil nov rod zajedavcev, ki se gensko razlikujejo od tistih, ki živijo na drugih koncih sveta. Ti organizmi so odporni na zdravljenje z artemisininom, ki je najpogosteje uporabljano zdravilo v boju proti malariji.

Prva poročila, da zdravilo proti tem parazitom ne deluje, so se pojavili že leta 2008, organizmi pa so se menda že razširili tudi na druga področja jugovzhodne Azije. Olivo Miotto, ki je v reviji Nature Genetics objavil študijo o novoodkriti vrsti parazitov, je zapisal: "Vsa najučinkovitejša zdravila, ki smo jih v zadnjih desetletjih uporabljali proti malariji, so se izkazala za popolnoma nekoristna pri teh parazitih, ki imajo izjemno sposobnost mutiranja in oblikovanja odpornosti. Artemisinin je bil do zdaj najboljše orožje za to bolezen."

Azija je vir novih zajedavcev
Strokovnjaki trdijo, da se je že v preteklosti prav v Kambodži pojavilo več parazitov, ki so bili odporni proti antimalarikom, a ne znajo razložiti, zakaj. V ta namen so preučili genome kar 800 zajedavcev, ki povzročajo malarijo (plasmodium falciparum), zbranih po vsem svetu. Ugotovili so, da v tej azijski državi živijo kar tri različne skupine organizmov, ki so odporne na zdravljenje, niso pa znali pojasniti, kaj je spodbudilo takšne genske spremembe.

Artemisinin je bilo do zdaj najpogosteje uporabljano zdravilo proti malariji, ki jo sicer prenašajo komarji mrzličarji. Okužbo je v kombinaciji z nekaterimi drugimi zdravili pozdravilo v nekaj dneh.

Po podatkih svetovne zdravstvene organizacije (WHO) je leta 2010 za malarijo zbolelo 219 milijonov ljudi, zaradi posledic te bolezni pa je umrlo 660.000 ljudi. Daleč najbolj okužena celina je Afrika, saj kar 90 odstotkov žrtev prihaja od tam.