Zdravniki hočejo opozoriti na nezadovoljstvo zaradi spremembe plačila dežurstev, ki jih je prinesel pravilnik o organizaciji neprekinjenega zdravstvenega varstva. Foto: MMC RTV SLO
Zdravniki hočejo opozoriti na nezadovoljstvo zaradi spremembe plačila dežurstev, ki jih je prinesel pravilnik o organizaciji neprekinjenega zdravstvenega varstva. Foto: MMC RTV SLO
V UKC Maribor napovedujejo stavko

Vodja sindikata Fides v UKC-ju Maribor Boris Rižnar pravi, da so stavko napovedali, saj je to treba storiti vsaj deset dni pred njeno izvedbo. Vendar pa bodo stavkali le, če se vodstvo bolnišnice o tem še naprej ne bo želelo pogovarjati.

Stavka naj bi bila opozorilna
"V mislih smo imeli opozorilno enodnevno stavko, s katero bi zahtevali začetek pogovorov, saj do zdaj pripravljenosti za njih ni bilo," je dejal Rižnar, ki tako kot večina zdravnikov v mariborski bolnišnici ni dal soglasja k dežurstvom. Morebitne stavke bi se lahko udeležile tudi medicinske sestre, ki so prav tako nezadovoljne z razmerami.

Vlada in sindikat zdravnikov sta pred meseci dosegla soglasje glede plačil zdravniških dežurstev, zaradi katerih so septembra zdravniki zavračali dežuranje. Po novem se torej dežurna mesta različno vrednotijo in plačajo glede na obremenjenost zdravnika v času dežurstva. V Fidesu trdijo, da je zdravnik lahko razporejen na delovno mesto, plačano po t. i. dežurnem mestu, le z njegovim pisnim soglasjem. A nekateri zavodi so nov pravilnik začeli izpolnjevati tudi brez soglasij zdravnikov.

Operacije že odpadajo
V Univerzitetnem kliničnem centru Maribor so zato zdravniki spet začeli umikati soglasja za delo zunaj rednega delovnika. Po besedah Rižnarja sicer operacije zaradi tega še ne odpadajo, saj zagotavljajo nujno medicinsko pomoč v obliki rednega dela, posledica tega pa je, da odpadajo operacije v rednem programu.

Na resnost razmer je opozorila tudi strokovna direktorica UKC-ja Darja Arko. Dejala je, da zaradi umika soglasij za dežurstva že prihaja do izpada programa, zato so tudi bili prisiljeni v uvedbo turnusov. Najbolj kritične razmere nastajajo v anesteziji in rentgenologiji, od katerih je odvisna tudi večina preostalih oddelkov, zato operacije že odpadajo. Potrdila je, da so s sindikatom vzpostavili stik, vendar bo njihovim zahtevam v celoti nemogoče zadostiti, saj prek veljavnega pravilnika tega ne morejo.

"Fidesu ne bi smeli popuščati"
Je pa svojo podporo vodstvu bolnišnice izrazila predsednica sveta zavoda Marjetica Mahne, ki je dejala, da so bila plačila dežurstev do zdaj preplačana. "Velja novi pravilnik in novi sistem plačevanja dežurstev. Svet zavoda se v podrobnosti ne more spuščati, izrazil pa je polno podporo vodstvu, ki spoštuje veljavne pravne okvire," je dejala in dodala, da vodstvo bolnišnice ne bi smelo popuščati izsiljevanju sindikata Fides.

V UKC Maribor napovedujejo stavko