Znanstveniki ameriške univerze Harvard so opravili obsežno študijo, v kateri so od sredine 80. let do leta 2010 analizirali več kot 74.000 žensk in skoraj 44.000 moških. Ugotovili so, da je bilo pri tistih, ki so pojedli več polnozrnatih žitaric, manjše tveganje, da umrejo zaradi bolezni srca.
Kdor vsak dan zaužije eno porcijo oz. 28 gramov polnozrnatih izdelkov, kot so rjavi riž, ovseni kosmiči, polnozrnati kruh in polnozrnate testenine, za devet odstotkov zmanjša tveganje za smrt zaradi bolezni srca, med drugim piše v študiji, katere izsledke so objavili v strokovni reviji ameriškega zdravniškega združenja Internal Medicine. Znanstveniki po drugi strani niso ugotovili povezave med uživanjem polnozrnatih izdelkov in smrtnostjo zaradi raka.
"Izsledki govorijo v prid sodobnim prehranjevalnim smernicam, ki priporočajo uživanje polnozrnatih živil kot preventivo pred kroničnimi boleznimi, dokazujejo pa tudi, da tovrsten način prehrane lahko podaljša življenjsko dobo," še kažejo ugotovitve študije.
Komentarji so trenutno privzeto izklopljeni. V nastavitvah si jih lahko omogočite. Za prikaz možnosti nastavitev kliknite na ikono vašega profila v zgornjem desnem kotu zaslona.
Prikaži komentarje