Nevarni virus prašičje gripe ima povsem novo obliko . Foto: Reuters
Nevarni virus prašičje gripe ima povsem novo obliko . Foto: Reuters
Že skorajda obvezni 'pripomoček' za letališke čakalnice: maska za obraz. Foto: EPA
Potovanj za zdaj oblasti še niso omejile. Foto: EPA
Mehiko je včeraj po gripi stresel še potres. Foto: EPA
Takšen prizor z londonskega letališča je postal stalnica. Foto: EPA

Po dva primera so potrdili v Španiji in Veliki Britaniji, medtem ko v Avstriji, Grčiji, Nemčiji, Italiji, na Danskem, Švedskem, Češkem in na Irskem sumijo, da se je bolezen pojavila tudi pri njih.

Kar nekaj držav je že izdalo opozorila pred potovanjem v Mehiko, od koder izvira virus in kjer so do zdaj zabeležili edine smrtne primere zaradi prašičje gripe. WHO se še vedno trudi razložiti, zakaj je so okužbe v Mehiki toliko nevarnejše kot drugje po svetu.

Gripe ni več mogoče obvladovati
Medtem je WHO tudi dvignil raven alarma s tretje na četrto stopnjo, kar je le še dva koraka do razglasitve polne pandemije. Pomočnik direktorja WHO-ja, Keiji Fukuda, pravi, da se virusa ne da več nadzirati in da bi se morale države zdaj osredotočiti le še na lajšanje učinkov.

Za povišanje stopnje alarma so se odločili po izrednem srečanju strokovnjakov, četrta stopnja pa pomeni, da virus kaže vztrajno zmožnost prehajanja s človeka na človeka in lahko povzroči izbruhe na skupnostni ravni.

Dva koraka do pandemije
Fukuda svari, da gre za velik korak proti pandemiji, čeprav ta še ni nujno neizbežna. Dodaja še, da se je virus preveč razširil in da bi bila njegova zajezitev še izvedljiva, države pa morajo zdaj vzpostaviti ukrepe, s katerimi bi se dalo zaščititi prebivalstvo.

Strokovnjaki sicer ne priporočajo zaprtja mednarodnih meja ali omejevanja potovanj, saj je virus že tako razširjen, da to ne bi dovolj učinkovalo.

Po predvidevanjih WHO-ja je mogoče, da bo izbruh milejša oblika pandemije, vendar organizacija ob tem opozarja, da se je tudi španska gripa leta 1918 začela z milejšo obliko, nato pa zahtevala okoli 50 milijonov smrtnih žrtev.

Vir okužb ponekod nejasen
WHO opozarja, da prašičje gripe ne prenašajo le potniki, ki se vračajo iz Mehike, čeprav se je večina ljudi s prašičjo gripo okužila prav v tej srednjeameriški državi. Vir nekaterih okužb v ZDA, Kanadi in Veliki Britaniji je namreč še vedno nejasen.

Prve doze cepiva proti prašičji gripi naj bi bile pripravljene v od štirih do šestih mesecih, a potrebno bo še nekaj mesecev več, da proizvedejo večje količine, pravi Fukuda.

- Mehika: 20 potrjenih (152 sumov) smrtnih žrtev,
- ZDA: 64 potrjenih primerov,
- Kanada: 6,
- V. B.: 2,
- Španija: 2,
- Preiskave: Izrael, Brazilija, Gvatemala, Peru, Avstralija, Nova Zelandija, J. Koreja.


152 smrtnih žrtev v Mehiki
Iz Mehike, kjer so zaprli šole in urade, poročajo o 152 smrtnih žrtvah gripe, pri čemer je za zdaj uradno potrjenih "le" 20 primerov. Vse smrtne žrtve so bile stare med 20 in 50 let.

Najmanj 87 milejših primerov so do zdaj zasledili še v ZDA (tako v New Yorku kot v Kaliforniji), na obeh obalah Kanade, v Španiji in Veliki Britaniji, še vedno pa izvajajo preiskave na bolnikih z Nove Zelandije, iz Avstralije, Brazilije, Izraela in Južne Koreje. Vsi so zboleli po vrnitvi iz Mehike. Iz Izraela in Nove Zelandije je že prišla potrditev okužbe z virusom.

Številne države so na letališčih že začele preverjati simptome potnikov, največja nemška potovalna agencija pa je odpovedala izlete v Mehiko. Posledice se že kažejo tudi na ekonomski "fronti": delnice letalskih družb so zaradi strahu pred gospodarskimi posledicami izbruha strmo padle.

Švica: Eksplozija posode z virusom
Iz Švice pa medtem poročajo, da je na švicarskem vlaku včeraj zvečer eksplodirala posoda za shranjevanje virusa prašičje gripe. Večje nevarnosti naj ne bi bilo, saj so oblasti zatrdile, da ni šlo za mutiran virus.

V manjšem zabojniku je bilo osem stekleničk z vzorci virusa H1N1, sicer pa je bil poln suhega ledu, zaradi katerega je tudi prišlo do eksplozije. Vzorci virusa so bili namenjeni v državni center za raziskave virusa gripe v Ženevi. V eksploziji sta se dva človeka lažje poškodovala, vlak so za nekaj ur zadržali, 61 potnikov, ki so bili v istem vagonu kot posoda z vzorci virusa, pa bo ostalo na opazovanju, dokler ne bo mogoče povsem izključiti možnosti okužb.

K. S.