V Sloveniji je bilo lani ugotovljenih 11 neželenih učinkov po cepljenju, letos pa en. Vsi zapleti so minili brez posledic. Foto: MMC RTV SLO
V Sloveniji je bilo lani ugotovljenih 11 neželenih učinkov po cepljenju, letos pa en. Vsi zapleti so minili brez posledic. Foto: MMC RTV SLO

Štirivalentno cepivo v osnovi ščiti proti štirim najpogostejšim tipom HPV-ja - 6, 11, 16 in 18, dvovalentno pa proti tipoma 16 in 18.

Cepivo
V Sloveniji sta na voljo dvovalentno cepivo cervarix in štirivalentno cepivi silgard. Foto: MMC RTV SLO

Na Inštitutu za varovanje zdravja RS, kjer v registru za spremljanje neželenih učinkov po cepljenju spremljajo tovrstne primere, so za MMC povedali, da je šlo največkrat za bolečine in otekline na mestu cepljenja ter slabost in omedlevico, a so vsi zapleti minili brez posledic.

Če so tveganja prevelika, se lahko prepove promet z zdravilom
Z registrom je vzpostavljen sistem ugotavljanja, zbiranja in vrednotenja neželenih učinkov cepiv ter sistem ukrepanja z namenom zmanjševanja tveganj, povezanih z zdravili. Na podlagi teh podatkov lahko organ, pristojen za zdravila (Javna agencija RS za zdravila in medicinske pripomočke in Evropska agencija za zdravila), prepove promet z zdravilom. V omenjenem primeru bi to pomenilo ustavitev cepljenja proti HPV-ju.

V Veliki Britaniji sicer trdijo, da deklica najverjetneje ni umrla zaradi cepljenja, saj je že pred tem imela hudo bolezen. Cepljenja je bila s cepivom cervarix, ki je v Sloveniji na voljo od leta 2007, z njim pa je bilo cepljenih več kot 300 oseb. Sicer imamo v Sloveniji na voljo tudi štirivalentno cepivo silgard (oz. gardasil), vsak, ki se želi cepiti, pa se po pogovoru z zdravnikom, ki bo opravil cepljenje, odloči, katero cepivo želi.

Šestošolke bodo cepljene s štirivalentnim cepivom
Jeseni se je začelo tudi nacionalno cepljenje proti okužbi s HPV-jem, v okviru katerega bodo cepili vse šestošolke, katerih starši bodo v to privolili. Za to cepljenje je bilo izbrano štirivalentno cepivo. Sicer pa je bilo od leta 2006, ko se je bilo v Sloveniji prvič mogoče cepiti proti HPV-ju, z obema vrstama cepiv cepljenih več kot 3.000 oseb.

Dvovalentno ali štirivalentno cepivo?
Kot je znano je britanska deklica umrla po cepljenju z dvovalentnim cepivom, zato smo Inštitut za varovanje zdravja vprašali, pri uporabi katerega cepiva je več prijav neželenih stranskih učinkov. Od 11 prijavljenih primerov stranskih učinkov cepljenja proti HPV v letu 2008 sta se dve prijavi nanašali na cepljenje z dvovalentnim, devet pa na cepljenje s štirivalentnim cepivom. V letu 2007 prijav nezaželenih učinkov ni bilo, letos pa so prijeli eno prijavo in sicer po cepljenju deklice z dvovalentnim cepivom, so za MMC povedali na IVZ-ju.

Štirivalentno cepivo v osnovi ščiti proti štirim najpogostejšim tipom HPV-ja - 6, 11, 16 in 18, dvovalentno pa proti tipoma 16 in 18.