Alo bo cepljenje steklo že septembra, se še ne ve. Foto: RTV SLO
Alo bo cepljenje steklo že septembra, se še ne ve. Foto: RTV SLO

Dobavitelj izbranega štirivalentnega cepiva, podjetje MSD, je obenem tudi proizvajalec, prve zaloge pa bo dobavil avgusta. Ali se bo cepljenje s štirivalentnim cepivom začelo že septembra, še ni jasno, na inštitutu za varovanje zdravja pa zagotavljajo, da bo steklo v šolskem letu 2009/10.

Visokorizični HPV povzroča kar 99,7 odstotka vseh rakov materničnega vratu v svetu, samo HPV tipov 16 in 18 pa povzročata okoli 70 odstotkov vseh rakov materničnega vratu. Vsako leto po svetu ugotovijo okoli 510.000 novih primerov raka materničnega vratu, ki ga v velikem deležu povzroča prav okužba s HPV-jem. Po podatkih WHO-ja letno zaradi raka, ki ga povzroči okužba s HPV-jem, umre več kot 273.000 oseb.

Za štirivalentno cepivo so se na IVZ-ju odločili maja, nato pa opravili pogajanja z različnimi ponudniki in uvozniki ter izbrali MSD. Cepljenje je mogoče tudi z dvovalentnim cepivom, in sicer samoplačniško. Samoplačništvo namreč ostaja kot ena izmed možnosti, saj je brezplačno cepljenje predvideno le za šestošolke. Druge deklice se lahko cepijo proti plačilu, pri tem pa lahko izbirajo, ali bo cepivo dvo- ali štirivalentno.

Katero je boljše?
Primerjalna študija obeh cepiv, predstavljena maja letos, je pokazala, da je dvovalentno cepivo pri ženskah izzvalo večji imunski odziv od štirivalentnega, daljše naj bi bilo tudi obdobje zaščite kot pri štirivalentnem cepivu. Študija je še pokazala, da dvovalentno cepivo pravzaprav varuje pred petimi najpogostejšimi tipi HPV-virusa, poleg 16 in 18 tudi proti 31, 33 in 45.

Proizvajalec štirivalentnega cepiva proti HPV-ju pa poudarja, da je že študija iz leta 2007 pokazala navzkrižno zaščito proti 10 dodatnim visokorizičnim tipom HPV-ja.