Zdravniška zbornica je pripravila predloga nove metodologije določanja cen zdravniških storitev. Foto: MMC RTV SLO
Zdravniška zbornica je pripravila predloga nove metodologije določanja cen zdravniških storitev. Foto: MMC RTV SLO

Gre za storitve, ki niso predmet obveznega zdravstvenega zavarovanja in jih mora uporabnik zato plačati. Predlog zamenjuje sporna pravilnika, ki ju je zdravniška zbornica sprejela leta 1995 ter konec maja preklicala in umaknila s spletne strani.

17 let omejevali konkurenco
Pravilnikov, ki sta določala najnižjo mogočo ceno za storitev, je namreč pod drobnogled vzel tudi urad za varstvo konkurence in še ugotovil, da je zbornica 17 let kršila zakon o preprečevanju omejevanja konkurence. Zbornica ne le, da je določila najnižje mogoče cene zdravniških in zobozdravniški storitev, ampak je celo predvidela kazni za zdravnike, ki cenika ne bi upoštevali. Kršilcev sicer ni bilo.

Na zbornici so potrdili, da so gradivo varuha konkurence prejeli, odločitve, povezane s kršitvijo, pa še ne. So pa že pripravili novo metodologijo določanja plačljivih zdravstvenih storitev.

Nova dva načina določanja cen plačljivih storitev
Pripravili so dva predloga. Po prvem bi se cena storitve določila tako, da bi se vsi stroški storitve preračunali na efektivno minuto storitve za uporabnika. Stroški, ki bi jih upoštevali za oblikovanje cen, pa bi bili stroški dela zdravnika in drugih zaposlenih, materialni in nematerialni stroški, stroški najema ali amortizacije opreme in prostorov, zavarovanje, finančni odhodki in pričakovani presežek prihodkov nad odhodki.

Po drugem načinu pa bi stroške ločili na fiksni in variabilni del, pri čemer bi bili stroški variabilnega dela neposredni stroški zdravniške storitve, fiksni pa posredni in splošni stroški poslovanja, ki se ne morejo neposredno pripisati posamezni zdravniški storitvi in se preračunajo na efektivno minuto storitve za uporabnika.

Zadnja beseda ministrstvu za zdravje
Predlog so že poslali na ministrstvo, saj zbornica metodologijo le predlaga, za njeno določanje pa je pristojno ministrstvo za zdravje.