Brookings Institution je ubranil prvo mesto med think tanki. Foto: EPA
Brookings Institution je ubranil prvo mesto med think tanki. Foto: EPA
Chatham House
Najvplivnejši neameriški think tank je britanski Chatham House. Foto: EPA
Univerza Pennyslvania
Raziskavo svetovnih možganskih trustov pripravlja program za mednarodne odnose na univerzi Pensilvanija. Foto: www.upenn.edu

Pri Univerzi Pensilvanija so že šestič zapored pripravili izbor najboljših "možganskih trustov" na svetu (2012 Global GoTo Think Tank Report).

V 182 državah deluje kar 6.603 inštitutov, raziskovalnih centrov, nevladnih organizacij in drugih skupin strokovnjakov, za katere je že nekaj časa uveljavljen izraz "think tank". Gre za javne znanstvenoraziskovalne ustanove, ki analizirajo, a hkrati tudi oblikujejo politične agende, strokovno seznanjajo javnost in delujejo kot nekakšen most med akademsko in vladno sfero.

Vodilne na tem področju so ZDA, kjer ima sedež kar 1.823 možganskih trustov, od katerih jih je četrtina postavljenih v prestolnici Washington. Polovica jih je povezana z univerzami, število novih pa je v zadnjem letu upadlo, potem ko so v 90. stoletja dosegli skokovito rast. Evropa ima 1.836 think tankov, Azija 1.194, Latinska Amerika 721, Bližnji vzhod in Severna Afrika 339 ter podsaharska Afrika 554.

Glede na države ZDA po številu možganskih trustov sledi Kitajska s 429 in na tretjem mestu Velika Britanija z 288. Indija na četrtem mestu jih ima 269, Nemčija na petem pa 194. Prvo deseterico zaokrožuje Italija s 107. Med vodilnimi desetimi na svetu je pet ameriških, trije britanski, en švedski in en belgijski.

Lestvica desetih najboljših možganskih trustov na svetu leta 2012:

1. Brookings Institution (ZDA)

2. Chatham House (Velika Britanija)

3. Carnegie Endowment for International Peace (ZDA)

4. Stockholm International Peace Research Institute (SIPRI) (Švedska)

5. Center for Strategic and International Studies (ZDA)

6. Council on Foreign Relations (ZDA)

7. Amnesty International (ZDA)

8. Bruegel (Belgija)

9. Rand Corporation (ZDA)

10. International Institute for Strategic Studies (IISS) (ZDA)


Slovenci se glede na poročilo Univerze Pensilvanija lahko pohvalimo z 19 think tanki, toda njihov vpliv v svetovnem, pa tudi regionalnem merilu je zanemarljiv, saj imamo samo eno uvrstitev na eno izmed lestvic. Inštitut za ekonomska raziskovanja (IER) se je uvrstil na 39. mesto med najvplivnejšimi možganskimi trusti v srednji in vzhodni Evropi.

Iz nekdanje Jugoslavije so na regijski lestvici pred nami črnogorski Center za demokracijo in človekove pravice na devetem mestu, Beograjski center za varnostno politiko na 17. mestu in Kosovska fundacija za civilno družbo, ki zaseda mesto pred slovenskim IER-jem. Vodilni v srednji in vzhodni Evropi je Center za socialne in ekonomske raziskave iz Poljske, ki mu sledi Center Carnegie iz Moskve in Ruski inštitut za svetovno ekonomijo in mednarodne odnose.