Pospeševalnik naj bi znova zagnali septembra, prve pomembne izsledke pa naj bi dal prihodnje leto. Foto: Reuters
Pospeševalnik naj bi znova zagnali septembra, prve pomembne izsledke pa naj bi dal prihodnje leto. Foto: Reuters

Evropska organizacija za jerdske raziskave (Cern) je na meji med Francijo in Švico, kot je znano, zgradila največjo napravo na svetu, pospeševalnik delcev, za katerega znanstveniku upajo, da bodo poustvaril dogajanje po velikem poku.

Projekt je do zdaj stal 6,7 milijarde evrov, a so morali pospeševalnik zaradi tehničnih težav po devetih dneh obratovanja septembra ustaviti, znova pa naj bi ga zagnali septembra letos.

Avstrija je bila članica odbora, ki ga sestavlja 20 narodov, od leta 1995, vendar pa bo članstvo zdaj umaknila, saj projekt pospeševalnika pobere okoli 70 odstotkov avstrijskega proračunskega denarja, namenjenega raziskavam, je dejal njihov minister za znanost Johannes Hahn. Dodal je, da se je v tem času v Evropski uniji odvijala vrsta projektov, ki so ponudili veliko različnih znanstvenih perspektiv.

Avstrija sicer v Cernov proračun prispeva 2,2 odstotka in bo druga država, ki bo izstopila iz organizacije. To je leta 1969 že storila Španija, ki pa se je Cernu znova pridružila leta 1983. Iz Cerna so v izjavi za javnost sporočili, da je organizaciji žal zaradi avstrijske odlolčitve in še vedno meni, da je Avstriji članstvo v organizaciji v korist.

A. M.