Podpisal naj bi se tudi sloviti arhitekt Christopher Wren. Foto: EPA
Podpisal naj bi se tudi sloviti arhitekt Christopher Wren. Foto: EPA

Britanski znanstveniki bodo z laserjem pregledali površine velikanskih kamnov Stonehengea v želji, da bi natančneje ugotovili, kako in zakaj je spomenik nastal.

Pregledali bodo vse dostopne površine megalitov, številne od njih sicer prerašča lišaj. Da so na kamnih prastare rezbarije, med drugim znamenita risba bodala, nastala v mlajši kameni dobi, je sicer že znano. Zdajšnja raziskava pa že poteka in naj bi bila končana do začetka aprila. Poleg starodobne "umetnosti" bodo arheologi iskali tudi novejše rezbarije in grafite, saj želijo površine opisati v celoti.
Med tistimi, ki so čutili željo, da zapišejo svoje ime v kamen, je med drugim tudi nekdo po imenu Wren - domnevajo, da gre za arhitekta Christopherja Wrena, ki je napravil načrte za londonsko katedralo Sv. Pavla.

Nova raziskava bo najnatančnejša doslej, saj bodo pregledali nepravilnosti na površini kamnov do 0,5 milimetra natančno. Zadnja raziskava iz leta 1993 je bila fotografska in je lahko ugotovila le nepravilnosti, večje od dveh centimetrov. V sklopu projekta bodo pregledana tudi okoliška zemljišča.