Bo biogorivo iz alg prihodnost za letalsko industrijo? Foto: EPA
Bo biogorivo iz alg prihodnost za letalsko industrijo? Foto: EPA

90-minutni polet letala Boeing 737-800 je bil prvi polet ameriške letalske družbe, ki je letel na alternativno gorivo in prvi polet na svetu, kjer je enega od motorjev napajala zmes navadnega goriva in biogoriva, narejenega iz olja alg. Boeing je svojo pot začel na Bushevem mednarodnem letališču v Houstonu in obkrožil Mehiški zaliv.

Poskusni polet Continental Airlinesa je bil eden v seriji poskusov letalske industije, ki si prizadeva, da bi v petih letih vsaj delno prešla na biogoriva. "Letalo je odlično prestalo prvi polet, bolje od pričakovanega," je povedal tiskovni predstavnik Continentala Rich Jankowski in dodal, da je šlo za šolski primer poleta.

Biogorivo iz alg popolno za letala
BBC poroča, da naj bi bilo biogorivo iz alg dobro, ker zanj ni treba spreminjati letala ali njegovih motorjev, prav tako pa naj bi ustrezalo vsem zahtevam letalskega goriva, je povedal direktor Continental Airlinesa Larry Kellner. "Pravi izziv zdaj je proizvesti toliko goriva, kot bi ga potrebovali za vsakodnevni promet," je še povedal Kellner.

B. T.