Peti in zadnji vesoljski sprehod posadke Endeavour je načrtovan za ponedeljek. Foto: Reuters
Peti in zadnji vesoljski sprehod posadke Endeavour je načrtovan za ponedeljek. Foto: Reuters

Na sprehodu je uspešno opravila naloge, ki bi jih deloma morala opraviti že v sredo, a so morali takrat vesoljski sprehod prekiniti predčasno. Astronavta Christopher Cassidy in Tom Marshburn sta po navedbah ameriške vesoljske agencije Nasa kot načrtovano zamenjala štiri 170 kilogramov težke zastarele baterije na enem izmed najstarejših solarnih kril, ki ISS 350 kilometrov na Zemljo napajajo z elektriko, poročajo tuje tiskovne agencije.

Sprehod dolg več kot uro
Vesoljski sprehod je trajal sedem ur in 12 minut, kar je skoraj uro več, kot je bilo sprva načrtovano. Astronavta sta potrebovala več časa prav zaradi sredine predčasne prekinitve del. V sredo sta Cassidy in njegov partner Dave Wolf morala sprehod prekiniti zaradi težav s Cassidyjevim skafandrom.

Raketoplan bo doma 28. julija
Peti in zadnji vesoljski sprehod posadke Endeavour je načrtovan za ponedeljek. Takrat naj bi na novo platformo japonskega laboratorija Kibo namestili kamero. Ameriški raketoplan naj bi se nato 28. julija s sedmimi astronavti na krovu poslovil od ISS in tri dni kasneje pristal v Cape Canaveralu na Floridi.