Med najbolj znanimi glasnimi tenisači sta Maria Šarapova in Rafael Nadal. Foto: EPA
Med najbolj znanimi glasnimi tenisači sta Maria Šarapova in Rafael Nadal. Foto: EPA

Kanadski in ameriški znanstveniki so pod drobnogled vzeli glasne vzklike, ki so na teniških igriščih zelo pogosti. Ugotovili so, da so za nasprotnika moteči, zaradi česar je njihov odziv počasnejši in manj natančen. Nekateri izmed profesionalnih tenisačev so se zaradi glasnih sotekmovalcev že pritožili. Znana nasprotnica glasnega stokanja je Martina Navratilova, ki je prepričana, da je stokanje med igro nepravično in bi ga lahko šteli celo za goljufanje.

V študiji, ki je objavljena v publikaciji ONE, so raziskovalci testirali 33 študentov univerze British Columbia v Kanadi. Predvajali so jim na stotine videov igralcev tenisa, pri čemer so morali ugotavljati, kam bo igralec z loparjem odbil teniško žogico. Nekatere videe je spremljalo tudi glasno stokanje igralcev.

Izsledki so nedvoumni
Vodja raziskave Scott Sinnett je za BBC pojasnil, da so izsledki nedvoumni. "Ko so igro spremljali glasni stoki, je opazovalec reagiral počasneje in manj natančno. Torej bi, če bi situacijo prenesli v realne okoliščine, na igrišče, lahko reagiral povsem nepravilno," je povedal Sinnett.

Kriki pa lahko soigralca zmedejo celo do te mere, da na podlagi zvoka ob udarcu z loparjem, narobe oceni hitrost in rotacijo žoge. ''Raziskava odpira več zanimivih vprašanj. Če Rafael Nadal glasno godrnja med igro, Roger Federer pa ne, je to pošteno?'' se še sprašuje Sinnett.

V spodnjem videu lahko slišite značilne krike Šarapove.