Da se bodo rezultati raziskave pokazali tudi v praksi, bo trajalo vsaj še pet let, pravijo znanstveniki. Foto: Reuters
Da se bodo rezultati raziskave pokazali tudi v praksi, bo trajalo vsaj še pet let, pravijo znanstveniki. Foto: Reuters

Po mnenju znanstvenikov namreč njihova raziskava kaže, da bi modrostni zobje lahko bili ustrezna alternativa človeškim zarodkom za pridobivanje izvornih celic v terapevtske namene. Z izvornimi celicami naj bi bilo mogoče ozdraviti kar nekaj smrtno nevarnih bolezni.

Izvorne celice imajo možnost, da se razvijejo v katere koli človeške celice, zato znanstveniki verjamejo, da bodo z njimi nekoč lahko ozdravili tudi tako hude bolezni, kot sta rak in diabetes. A pridobivanje teh celic iz človeških zarodkov se marsikomu zdi etično sporno in že dalj časa sproža pogovore o moralni upravičenosti takih raziskav.

Japonski raziskovalci iz Nacionalnega inštituta za napredno industrijsko znanost in tehnologijo (AIST) so objavili izsledke, v katerih so identificirali izvorne celice modrostnih zob, ki se lahko razvijajo in rastejo tudi zunaj človeškega telesa.

Vodja skupine Hajime Oguši pojasnjuje, da je njihovo odkritje pomembno iz dveh razlogov. Prvi je ta, da bi se z njimi lahko izognili etično vprašljivim preiskavam na zarodkih, saj bi jih pridobivali iz izpuljenih modrostnih zob, ki se po navadi zavržejo. Drug razlog pa je, da lahko uporabijo tudi zobe, ki so jih izpulili pred na primer tremi leti in so jih hranili v zmrzovalnikih. "To pomeni, da lahko brez težav skladiščimo te vire izvornih celic," je pojasnil Hajime.