Atlantis bo služil kot rezerva za morebitne reševalne akcije ob misijah Endeavourja in Discoveryja, nato pa naj bi odšel v pokoj. Foto: Reuters
Atlantis bo služil kot rezerva za morebitne reševalne akcije ob misijah Endeavourja in Discoveryja, nato pa naj bi odšel v pokoj. Foto: Reuters

Raketoplan se je od MVP-ja, kamor je ponesel anteno, baterije in novo rusko sobo s premerom šest metrov, odklopil v nedeljo, člani posadke pa so v petek opravili tretji sprehod v vesolje. Ob pristanku na Cape Canaveralu na Floridi je raketoplan in posadko pričakalo okoli 1.200 gostov.

Atlantis je v vesolje prvič poletel 3. oktobra 1985 in skupaj opravil 32 vesoljskih poletov. V zemljini orbiti je prebil 300 dni in prevozil okoli 193 milijonov kilometrov. Zadnjemu poletu Atlantisa bosta sledila še dva poleta Endeavourja in Discoveryja, Atlantis pa bo rezerva za morebitno reševalno misijo. Pojavlja se možnost, da bi Atlantis poletel še enkrat junija 2011.

Po koncu kariere bo Atlantis z drugima dvema raketoplanoma odšel v pokoj v enega izmed muzejev. Raketoplane bodo v skladu z načrtom o prihodnosti ameriškega vesoljskega programa, ki ga je aprila predstavil predsednik ZDA Barack Obama, zamenjala nova plovila pri agenciji Nasa, s katerim naj bi bilo mogoče do leta 2025 opraviti pristanek človeške posadke na asteroidu, do leta 2035 pa obiskati planet Mars.

Oskrbovanje MVP-ja se bo nadaljevalo z ruskimi raketami in morebitnimi novimi raketoplani, ki naj bi jih razvila zasebna podjetja. Obama je s tem ukinil program načrtovane vrnitve človeka na Luno, s čimer je požel številne kritike nekdanjih astronavtov.