Discovery je nekaj minut pred polnočjo po lameriškem času le zagnal svoje motorje in poletel v vesolje. Foto: Reuters
Discovery je nekaj minut pred polnočjo po lameriškem času le zagnal svoje motorje in poletel v vesolje. Foto: Reuters

Po dveh neuspelih poskusih ta teden so ponoči iz Kennedyjevega vesoljskega centra v Cape Canaveralu na Floridi le izstrelili raketoplan, ki bo na Mednarodno vesoljsko postajo (ISS) popeljal sedem astronavtov, z njimi pa še hrano, tehnologijo, hladilnik, opremo za spalni oddelek in omare za shranjevanje. V raketoplanu na postajo peljejo tudi šest miši.

Discovery naj bi se z vesoljsko postajo združil v nedeljo, tokratna misija Discoveryja pa naj bi trajala 13 dni. V tem času so načrtovani tudi trije vesoljski sprehodi. Med njimi naj bi astronavti na vesoljsko postajo namestili novo posodo za shranjevanje amoniaka, ki jo na postaji uporabljajo kot hladilno sredstvo.

Sedem astronavtov, ena astronavtka bo ostala na postaji
Tokratna posadka šteje šest ameriških in enega švedskega astronavta, štirje med njimi so že vesoljski veterani, trije pa so se v vesolje podali prvič. Med njimi je tudi 46-letna Nicole Stott, ki bo na vesoljski postaji tudi ostala.

Ameriška vesoljska agencija Nasa bi morala Discovery v vesolje poslati že v torek, ko je izstrelitev oviralo slabo vreme, nato pa še v četrtek, ko so izstrelitev prestavili zaradi morebitne okvare na ventilu rezervoarja.

Vesoljska postaja končana do konca leta 2010?
Polet Discoveryja je že 30. polet raketoplana na Mednarodno vesoljsko postajo, ki je projekt 16 držav, oddaljen 355 kilometrov od Zemlje. Po več kot desetletju naj bi bila postaja dokončno zgrajena do konca naslednjega leta, do takrat pa Nasa načrtuje še šest vesoljskih poletov. Ko bo vesoljska postaja končana, naj bi Nasa upokojila svoje raketoplane Discovery, Endeavour in Atlantis.