Endeavour je ostal prizemljen. Foto: Reuters
Endeavour je ostal prizemljen. Foto: Reuters

Ameriška vesoljska agencija je zaustavila točenje goriva, potem ko je zaznala puščanje na izpušni cevi, ki vodi od tal centralne nosilne plošče do izstrelitvene ploščadi in signalne piramide, kjer odvajani vodik izgoreva.

Puščanje je podobno tistemu, do katerega je prišlo med prvim poskusom izstrelitve raketoplana Discovery marca letos, so sporočili iz NASE. Upravniki raketopalana bodo zdaj uhajanje ocenili in se danes zjutraj srečali v Cape Canaveralu na Floridi ter določili nadaljnje korake, vključno z datumom nove predvidene izstrelitve.

Megalomanska vesoljska gradnja
Endeavour, na krovu katerega je sedem astronavtov in ključni sestavni del za japonski raziskovalni laboratorij Kibo, bo napoten na Mednarodno vesoljsko postajo. Pet vesoljskih sprehodov je predvidenih za posadko potem, ko se raketoplan zasidra na postajo za načrtovano 16-dnevno misijo.

Znanstveni laboratorij Kibo (jap. Upanje), imenovan tudi Japonski eksperimentalni modul, je prva japonska človeška vesoljska ustanova, ki jo gradijo že več kot 20 let. 16 ton težak modul velikosti avtobusa bo največji laboratorij na vesoljski postaji.

K. S.