V Nasinem vesoljskem centru na Floridi je že vse pripravljeno za izstrelitev Endeavourja. Foto: EPA
V Nasinem vesoljskem centru na Floridi je že vse pripravljeno za izstrelitev Endeavourja. Foto: EPA

Izstrelitev Endeavourja, ki bo na Mednarodno vesoljsko postajo (ISS) popeljal zadnji del japonskega laboratorija Kibo, ki je tudi zadnji večji sestavni del ISS-ja, je predvidena ob 13.17 po srednjeevropskem času. Odštevanje za izstrelitev se je začelo v sredo, vremenska napoved na območju Cape Canaverala na Floridi pa je za zdaj ugodna.

Nasa ima ob morebitnem slabem vremenu dva rezervna datuma za izstrelitev, in sicer 14. ali 15. junij. Če do takrat izstrelitve ne bi izvedli, bi jo preložili na julij. Za 17. junij je namreč predvidena izstrelitev "izvidniškega" satelita v Lunino krožnico (Lunar Reconnaissance Orbiter), ki bo naredil natančne zemljevide Lunine površine, kar je del priprav za vrnitev človeka na Luno do leta 2020.

Na ISS-ju hkrati 13 astronavtov
Endeavour bo v vesolje popeljal sedem astronavtov, ko pa se bo priključil ISS-ju, bomo priča največjemu številu astronavtov v vesolju istočasno, saj jih bo skupaj s šestimi člani stalne posadke ISS-ja v vesolju 13. Astronavti bodo v 16 dneh namestili zadnji modul, zamenjali baterije na sončnih celicah in še nekaj delov, za kar naj bi potrebovali pet vesoljskih sprehodov in uporabili vse tri robotske roke, od katerih sta dve na ISS-ju.

Nasa z mednarodnimi partnerji načrtuje, da bodo ISS dokončali do konca leta 2010, ko namerava upokojiti floto treh preostalih raketoplanov, nato pa naj bi resno zagnali program za izdelavo rakete in kapsule, ki bo znova ponesla človeško posadko na Luno. Na urniku je še osem poletov z raketoplani.

B. T.